În cadrul ședinței Comitetului de Monitorizare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRE), eveniment ce s-a desfășurat la 4 iulie, la Potsdam, Germania, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a scos în evidență faptul că această instituție a Consiliului Europei a jucat un rol foarte important în readucerea la normalitate a situației din Republica Moldova și crearea condițiilor de bază pentru schimbările pozitive menționate în raportul raportorilor CoE și promovarea democrației locale în Moldova. „Republica Moldova este primul stat în care a fost aplicat mecanismul de post-monitorizare. Acest mecanism s-a dovedit a fi destul de eficient și util. El a permis stoparea abuzurilor și readucerea statului nostru pe făgașul normalității. De asemenea, ne-a permis să sporim importanța documentelor CALRE la nivelul cadrului strategic și politic al țării- prin includerea acestor prevederi în Strategia de reformă, planul de acțiune al Guvernului, dar și planul de acțiune ca țară candidată în procesul de integrare în UE.”

În același timp, directorul executiv al CALM a subliniat că rămân câteva probleme strategice fundamentale:

descentralizarea financiară – remunerarea în APL – controlul administrativ excesiv și presiunile politice – repartizarea fondurilor / politizarea – relația Municipiului Chișinău cu autoritățile centrale/ Guvernul. „De asemenea, sunt probleme ce urmează a fi clarificate între UTA Găgăuzia și autoritățile centrale. „În prezent, R. Moldova este pe drumul cel bun și sperăm ca această opțiune să fie una durabilă.”

Viorel Furdui a fost de părere că acest succes este unul comun al CALRE, Comitetului de Monitorizare, raportorilor, delegației statului nostru și, cu siguranță, al CALM.

„În concluzie, considerăm că procesul de post-monitorizare ar trebui continuat într-o formă sau alta pentru a asigura sustenabilitatea reformelor/schimbărilor care au loc în R. Moldova și pentru a nu admite derapaje și regresii în viitor. Mulțumim raportorilor pentru munca depusă, mulțumim Comisiei și Congresului pentru sprijin și implicare.”

Imprimare