La fel ca alte circa 150 de primării din Republica Moldova, primăria orașului Taraclia a beneficiat în cadrul unui program al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Agenția Relații Funciare și Cadastru (ARFC) și Agenția de Cartografiere a Norvegiei, de dotare tehnică și instruiri pentru utilizarea acesteia.

Specialistul în reglementarea proprietății funciare din cadrul primăriei orașului Taraclia, Nicolai Mutavci, afirmă că au fost binevenite cursurile pentru a însuși cum să poate fi utilizat programul QGIS, în cadrul proceselor de cadastru și monitorizare funciară. „Din păcate, deoarece cursurile au fost organizate doar în limba română noi, vorbitorii de limbă rusă, nu am înțeles chiar totul. Chiar și așa, utilizăm computerele obținute, doar că deservirea imprimantei este dificilă și costisitoare.”

Funcționarul consideră că crearea în cadrul CALM a unui Centru de Instruire și Expertiză ar ajuta această categorie de specialiști să identifice răspunsuri la problemele cu care se confruntă aceștia.  „Până la ora actuală utilizăm programul MAPINFO și hărțile în format analogic, deoarece nu am însușit QGIS în totalitate. Tocmai din acest motiv suportul CALM ar fi binevenit.”

Potrivit lui Nicolae Mutavci, participanții la cursurile de instruire au fost familiarizați cu  experiența și realizările colegilor din alte unități administrativ teritoriale, care au avansat în acest domeniu și au reușit să creeze hărți tematice, cum ar fi cea a iluminării stradale. „Ne-am dori și noi să implementăm acest program pentru a putea îmbunătăți calitatea iluminării stradale din orașul Taraclia.”

Imprimare