La 21 iulie a avut loc ședința filialei CALM din raionul Sângerei. Primarii din această regiune a Republicii Moldova au discutat despre o eventuală reformă a administrației publice locale și și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilitatea ca aceasta să fie realizată fără a fi consultată cu autoritățile publice locale și cetățenii.

Violeta Vitu, primară a comunei Ciuciuieni, Sângerei a afirmat că reprezintă 1200 de cetățeni și ține foarte mult la localitatea sa. „Încă nu am făcut tot de ce au nevoie oamenii din comunitate, avem mai multe proiecte de implementat, iar o eventuală reducere a numărului de primării mă îngrijorează. Îmi doresc descentralizare financiară, să vină mai multe impozite la nivel local, să avem mai mult suport din partea statului pentru a dezvolta satele noastre, să nu stăm cu mâna întinsă la centru. Cei de la centru trebuie să încurajeze primarii pe care încă îi mai doare sufletul pentru localitatea lor și să-i susțină pentru ca satele noastre să se dezvolte, nu să moară.”

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a considerat greșită abordarea de a pune accentul doar pe cifre atunci când se vorbește despre o reformă administrativ-teritorială. „Sunt sate mici care se dezvoltă dinamic și localități mari care nu au bază economică. Noi considerăm că accentul trebuie pus pe descentralizare și astfel să creăm un sistem care să ofere șansa tuturor localităților să se dezvolte.”

Un alt subiect important al discuției a constituit sistemul unitar de salarizare care, potrivit aleșilor locali, în rezultatul modificărilor Legii 270, discriminează autoritățile publice locale. Participanții la ședință au considerat necesară  reevaluarea funcțiilor în dependență de complexitatea acestora. „Este o inechitate faptul că un șef de grădiniță sau un director al Casei de Cultură să aibă un salariu mai mare decât un ales local”, au afirmat aleșii locali.

Alexandru Sârbu, primar Cubolta, Sângerei, președintele filialei CALM din acest raion a vorbit despre modificările legislației, ale regulamentelor etc. „Sunt colegi la primul mandat și colegi cu o experiență mai mare și aceste întruniri sunt binevenite pentru schimbul de experiență. Însă, lipsa specialiștilor ne creează obstacole foarte mari deoarece nu avem cu cine lucra. Vorbeam zilele trecute cu primarul de Dobrogea, Sângerei, care îmi spunea că în primărie a rămas doar el cu secretarul Consiliului local. De mai bine de un an nu are contabil, nici specialist în percepere fiscală, nici inginer cadastral, nici asistent social. Ce poate face un primar în lipsa tuturor acestor specialiști?”

Alesul local și-a exprimat teama că în scurt timp această criză de cadre va afecta toate primăriile, în cazul în care lucrurile nu se vor schimba la nivel de salarizare în APL.  „Nimeni nu va veni în sate să lucreze în APL pentru trei mii de lei, de aici și rezultă criza de cadre și dificultatea activității administrației publice locale.”

Primarul de Chișcăreni, Ion Cioinea, a confirmat că salariile mici din APL afectează toate comunitățile locale și  demotivează tinerii să vină în serviciul public.  

Primara de Bilicenii Vechi, Ala Guzun a specificat că scopul întrunirii primarilor din Sângerei este de a identifica problemele comune și „împreună cu CALM să  găsim soluții la acestea.”

S-a decis ca în luna septembrie curent să fie organizată o Adunare Generală a aleșilor locali în cadrul căreia să participe reprezentanți ai APL din toate raioanele Republicii Moldova, dar și ai autoritățile centrale și să fie abordate cele mai stringente probleme din domeniul administrației publice locale.

Imprimare