Circa 70 de primare au participat la atelierul de instruire „Advocacy la nivel înalt”, organizat de către Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în cooperare cu UN Women.  

Coordonatoarea Rețelei Femeilor din cadrul CALM, Nadejda Darie, a salutat participantele la eveniment și le-a anunțat că numărul primarelor este în creștere. „În rezultatul alegerilor locale noi din 16 octombrie curent, numărul primarelor a ajuns la cifra de 201.  O felicităm pe Liliana Bacal care a fost aleasă în funcția de primară a satului Sălcuța, Căușeni și îi spunem bun venit în echipa noastră”.

Prezentă la eveniment, Liliana Bacal și-a manifestat interesul pentru a învăța din experiența colegelor sale și și-a exprimat încrederea că cu susținerea CALM va reuși să facă față tuturor provocărilor.

Emilia Rusu, specialistă programe UN Women, a amintit că organizația pe care o reprezintă este de mai mulți ani alături de CALM și de primare. „Împreună am evoluat, am obținut mai multă încredere în noi și am înțeles că suntem o forță care putem să schimbăm lucrurile acolo unde activăm.”

Experta CALM, Victoria Matveev, a explicat că obiectivul strategic ce vizează acțiunile de advocacy se regăsesc în Planul Strategic al Rețelei Femeilor Primare, elaborat de participante în cadrul unor sesiuni anterioare.

Femeile primare au aflat mai multe despre cum se face un plan de advocacy, care este diferența dintre lobby și advocacy, ce metode pot fi utilizate la nivel local și central pentru a influența factorii de decizie, cum se organizează campaniile de advocacy și care poate fi impactul acestora, cum trebuie să fie formulat un mesaj de advocacy etc.

Potrivit expertului CALM Viorel Rusu, femeile primare stau la cârma localităților și toate procesele din localitate se desfășoară conform cadrului legal. „Chiar dacă legile sunt foarte bune, nu întotdeauna mecanismele de implementare a acestora sunt explicite”, a menționat Viorel Rusu. Astfel, primarele au învățat cum și ce trebuie să întreprindă, inclusiv la nivel de Rețea, pentru ca să determine factorii de decizie să îmbunătățească cadrul legal, să fie schimbate unele practici dăunătoare existente în instituțiile publice etc.

Alesele locale au afirmat că au avut mare nevoie de asemenea instruiri deoarece au găsit răspuns la foarte multe întrebări și, poate cel mai important, au învățat ce și cum trebuie să întreprindă pentru a fi cât mai eficiente acolo unde activează.

Instruirea din 20 octombrie este o continuare a activităților CALM în cadrul proiectului „Acordarea unui sprijin extins pentru consolidarea capacităților autorităților publice locale, inclusiv a femeilor primare membre ale Rețelei femeilor din cadrul CALM”, implementat în perioada 1 iulie 2021 – 30 noiembrie 2022 de către Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), cu suportul financiar al Entității Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea  Femeilor (UN Women) din Moldova și finanțat de Suedia.

Imprimare