Primarul orașului Leova, vicepreședintele CALM, Alexandru Bujorean, a amintit în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, de Ziua Europei, despre angajamentele asumate de statul nostru prin semnarea Acordului de Asociere.

„Au fost adoptate anumite decizii care vin în susținerea APL, este vorba despre defalcarea anumitor impozite. Cu toate acestea, la capitolul descentralizare avem încă foarte multe carențe. Îmi doresc ca guvernanții noștri să țină cont de prevederile Acordului de Asociere care vizează autonomia locală și întărirea capacităților la nivel local.”

 Potrivit lui Alexandru Bujorean, orice guvernare consideră periculoasă oferirea mai multor pârghii autorităților publice locale, inclusiv celor financiare, deoarece  ar diminua din dependența primarilor față de administrația centrală.  „Vedem și anumite acțiuni pe care le salutăm. Cu autoritățile centrale suntem într-o permanentă comunicare pe platforma CALM. Totuși, mai sunt multe de făcut pentru a înregistra rezultate palpabile la capitolul descentralizare.”

Alexandru Bujorean este la primul mandat de primar. În cei doi ani de activitate,  primarul orașului Leova a implementat două proiecte de o importanță majoră pentru comunitatea sa. Primul vizează sporirea eficienței energetice a liceului teoretic „Constantin Spătaru” din oraș, un proiect cu o valoare de peste 3 milioane de euro. Alte peste două milioane de euro au fost investite pentru extinderea sistemului de canalizare din localitate, inclusiv pentru construcția stației de pompare a apelor reziduale.  „Suportul de care am beneficiat din partea Uniunii Europene este de peste 5 milioane de euro, ceea ce constituie cinci-șase bugete anuale ale orașului nostru”, a menționat vicepreședintele CALM.

Potrivit unor estimări, din 2009 și până în prezent, suportul acordat de către Uniunea Europeană Republicii Moldova depășește un miliard de euro.

Imprimare