Ilie Calistru este primar la al doilea mandat în satul Ciuciulea, raionul Glodeni. Este dedicat oamenilor din localitate și problemelor acestora. În fiecare an implementează proiecte ce contribuie la dezvoltarea comunității. Aleșii locali care îl cunosc și consătenii au doar păreri bune despre primarul din Ciuciulea. Cu toate acestea, Ilie Calistru spune că salariul actual nu motivează deloc primarii pe potriva efortului pe care îl depun aceștia.

„La primul mandat era dorința de a schimba ceva, am candidat și pentru al doilea mandat pentru ca oamenii să nu creadă că m-am speriat de lucru și am renunțat. Sperăm că autoritățile centrale ne vor auzi și vom avea motivație să candidăm pentru un nou mandat.”, explică alesul local.  

Primarul are trei copii, doi dintre aceștia învață în România și ambii lucrează  sâmbăta și duminica în calitate de ajutor de bucătar sau chelner. „Ei își fac banii proprii. Ne-am descurca cu salariul pe care îl avem astăzi dacă am fi doar doi în familie, fiind mai mulți deja e mult mai greu. Toți vor telefoane, pentru că nu mai putem să le folosim pe cele cu butoane, un computer sau o imprimantă necesare în condițiile pandemiei, să învețe o limbă străină, să obțină un permis de conducere, să fie pregătiți pentru viață, dar eu nu pot să le ofer mare lucru”, ne spune Ilie Calistru.

Primarul crede că dacă nu se identifică resurse financiare pentru majorarea salariilor, ar trebui să fie realizată reforma administrativ-teritorială și astfel banii vor fi cheltuiți rațional. „Avem noi oare nevoie de consiliile raionale, de nivelul II? Informația pe care o primim de la ministere ne-o expediază și nivelul II la o distanță de o zi sau două. La nivelul doi de administrare este nevoie de identificat o modalitate de a face reforma sau să lichideze mai multe primării, iar aleșii locali care vor rămâne să fie remunerați cu un salariu decent. Dacă primarii sunt considerați primii oameni din localitate, cred că ar fi firesc ca și salariul acestora să fie cel mai mare. Acum, șefele de grădinițe sau contabilii, în cazul în care cumulează o altă funcție, au un salariu mai mare decât a alesului local.”

Anual își dau demisia câte doi-trei angajați ai primăriei Ciuciulea. Ilie Calistru spune că din acest motiv este nevoit să facă periodic noi angajări. „De exemplu, responsabilul de apă a solicitat concediu acum două luni după care a depus cererea de eliberare din funcție deoarece pleacă la muncă în Germania și, cu părere de rău, nu mai revine. Salariul de 2900 de lei nu are cum să motiveze un specialist. Oamenii pleacă la oraș, apoi peste hotare.  Noi mai stăm până la finele mandatului, pentru că ne simțim oarecum obligați față de cei care ne-au ales, apoi mai vedem. Sperăm că noua guvernare se va uita și la noi. Înțelegem că nu se pot face multe peste noapte sau într-o lună–două. Totuși, dacă se dorește, într-un an se poate de făcut măcar câte ceva din ceea ce solicităm.”

Imprimare