Svetlana Tabacari este primară la al treilea mandat în satul Scoreni, raionul Strășeni.

Localitatea Scoreni este amplasată la 36 km de mun. Chișinău, în mijlocul „Codrilor”, pe două coline și este divizată în două părți de râul Ișnovăț.

  – Numărul de locuitori – 3896

  – Prezenți în localitate – circa 3000

 Specificul  economic al localității:

– 50% din locuitorii satului se ocupă cu plantarea, cultivarea și realizarea strugurilor „Moldova” ;

– în localitate, de câțiva ani, cetățenii au început să se ocupe cu creșterea vițeilor care la maturitate, sunt vânduți;

– la fel, scorenenii au început să crească răsad de legume, precum și să cultive legume în sere.

Având în vedere amplasarea convenabilă a localității, aproape de mun. Chișinău și Strășeni, locuitorii din Scoreni muncesc la spitalul raional Strășeni, precum și la spitalele  republicane din  capitală –  peste 150 persoane;

În urma construcției drumului regional Scoreni-Malcoci, mulți studenți merg la facultate dimineața, iar serile și le petrec acasă.

În sat activează biserica „ Sfântul Spiridon”, construită în anul 1863 și care nu a fost închisă niciodată,  iar enoriașii și potențialii turiști pot vedea obiecte și icoane foarte vechi și scumpe ochiului și sufletului.

O altă îndeletnicire a scorenenilor este confecționarea butoaielor. Circa 25% din bărbații prezenți în localitate fac butoaie de diverse dimensiuni , de la 3 la 1000 litri, îndeletnicire ce duce faima acestei localități departe peste hotarele țării;

Tocmai din acest motiv, în urma unor activități în teritoriu a grupului de tineri Challenger, APL Scoreni și locuitorii satului au ales să amenajeze o zonă de agrement, pe teritoriul căreia se construiește Cel Mai Mare Butoi din Lume. În interiorul butoiului uriaș va fi amenajat Muzeul satului și o sală de expoziție a vinurilor produse de vinificatorii din R.Moldova. Tot aici se preconizează desfășurarea mai multor festivaluri  naționale și internaționale, unde locuitorii satului vor putea vinde produsele bio (vin de casă, lapte, brânză, struguri și multe alte obiecte confecționate manual). Și tot aici, vizitatorii vor putea participa la MasterClass-uri de  confecționare a butoaielor cu ulterioara lor  procurare.         

Înfrățirile existente ale localității Scoreni:

– com.Liești, jud.Galați, România;

-or.Ryn, Polonia;

– com.Pădureni,  jud. Vaslui, România;

– com.Voșlăbeni,  jud.Harghita, România;

– or. Mioveni, jud. Argeș, România.

Realizările importante pentru comunitate:

– Construcția drumului regional Scoreni-Malcoci, care  unește două raioane și astfel a devenit drum regional. Acest drum modern a făcut posibil ca transportul public să circule regulat și astfel studenții fac naveta, făcând economie de  bani considerabili pentru chirie, mulți cetățeni ai s.Scoreni și-au găsit un loc de muncă stabil în mun.Chișinău și alte localități din raionul Ialoveni;

– reabilitarea curții și clădirii grădiniței de copii”Andrieș”  din localitate cu suportul Guvernului României;

– instalarea plăcuțelor cu numere și denumirea străzilor din localitate, proiect finanțat în totalitate de primăria Liești, jud.Galați;

– implicarea cetățenilor în dezvoltarea localității. Un exemplu în acest sens este construcția drumurilor, fapt care se mai practică și în alte localități însă, scorenenii  au întrecut toate așteptările. Astfel, într-un timp-record de circa 4 săptămâni s- au acumulat circa 1000 000 lei și au și construit 1200m drum din beton, contribuția primăriei fiind de doar 12000 lei( lucrul unui tractor). Este un exemplu demn de urmat și la nivel de țară.

– Un alt exemplu al unității scorenenilor a fost în campania de colectare a donațiilor pentru implementarea proiectului Construcția celui mai Mare Butoi din Lume. Primara spune că a fost surprinsă să vadă că majoritatea cetățenilor donau câte 1000 lei sau 50 euro.

 În timpul cel mai apropiat, or. Mioveni din jud. Argeș, România va oferi cu o donație de 50.000 euro pentru finalizarea construcției Butoiului,  obiectiv ce reprezintă localitatea Scoreni, dar și toată Republica Moldova, calitatea vinurilor noastre fiind frecvent apreciată peste hotarele țării.

Despre importanța CALM în activitatea primarei Svetlana Tabacari…

Membrele Rețelei Femeilor din cadrul CALM m-au determinat să mă simțit capabilă și curajoasă, să duc la capăt  lucrurile pornite. La CALM am întâlnit pentru prima dată femei ambițioase, cu voință și dorință de a schimba lucrurile, cu dăruire de sine și atunci am înțeles că sunt pe cale  dreaptă. CALM îmi oferă posibilitatea să particip la numeroase schimburi de experiență în țară și peste hotare. Doar  CALM-ul a avut îndrăzneala să meargă cu propuneri și recomandări la nivel de Parlament și acum ne bucurăm cu toții de implementarea multor proiecte. Chiar mă mândresc că sunt alături de colegii primari din țară.

Mottoul unei primare…

 Plăcerea și  satisfacția este răsplata pentru munca făcută întru binele consătenilor mei.  Mă strădui să  organizez și să fac lucrurile în așa mod ca să  muncească toată lumea egal și la fel, toți să aibă timp pentru cei apropiați de acasă și gospodărie. 

Despre planurile de viitor:

– Să finalizez cu succes Construcția Celui mai Mare Butoi din Lume, la noi la Scoreni,  precum și alte proiecte pentru binele consătenilor;

– Îmi doresc să avem un sat prosper, cu apă și canalizare, drumuri  europene, iluminare stradală,  instituții bine dotate, copii sănătoși și fericiți pe terenuri de joacă și sportive, consilieri implicați, specialiști buni în primărie cu salarii decente și, nu în ultimul rând, cetățeni ai satului mulțumiți și recunoscători.

 Visez să fiu mereu înconjurată de prieteni adevărați și de cei dragi sufletului meu – familia.

Imprimare