În cadrul ședinței președinților Asociațiilor autorităților locale, membre ale CEMR, președintele NALAS și președinte al CALM Tatiana Badan a vorbit despre  provocările cu care se confruntă guvernele locale și regionale din cauza numărului tot mai mare de crize.

 „Autoritățile publice locale se află în prima linie și trebuie să găsească soluții, indiferent dacă este vorba de lupta împotriva pandemiei COVID-19, de efectul schimbărilor climatice, cum ar fi inundațiile și incendiile sau de gestionarea
consecințelor sociale și economice ale acestor crize.”

Tatiana Badan a scos în evidență rolul fundamental al asociațiilor naționale ale guvernelor locale și regionale în sprijinirea membrilor lor, identificarea soluțiilor, schimbul de experiență, promovarea intereselor APL în dialogul cu APC, oferirea de consiliere juridică etc.

Președintele NALAS Tatiana Badan a vorbit și despre necesitatea de a tempera dorințele unor guvernări de a politiza asociațiile guvernelor locale și a venit cu un apel către instituțiile europene în vederea creșterii suportului pentru asociațiile APL și neadmiterii politicului în activitatea acestora.

De asemenea, Tatiana Badan a scos în evidență necesitatea promovării reformelor APL de jos în sus, în baza unui proces larg de consultare, sporirea rolului asociațiilor APL în elaborarea programelor de dezvoltare ale UE  pentru
țările candidate și asociate. „ Este important ca și vocea țărilor asociate la UE să fie auzită în cadrul instituțiilor Europene, inclusiv la Comitetul European al Regiunilor.”

CEMR este o organizație paneuropeană ce întrunește Asociațiile APL din toate țările UE și non-UE și apără interesele guvernărilor locale şi regionale din peste 30 de ţări. CEMR este filiala europeană a UCLG (Uniunea Orașelor și Autorităților Locale din toată lumea). CALM este membră a ambelor organizații internaționale.

Imprimare