În satul Bădiceni, din raionul Soroca, autorităţile locale au pus tomberoane la porţile localnicilor, unde aceştia pot să-şi ducă gunoiul din gospodărie. Aşa nu vor mai arunca deşeurile la întâmplare şi vor proteja mediul înconjurător. Recipientele speciale au costat 100 de mii de lei şi s-au cumpărat cu sprijinul financiar oferit de Guvernele Elveţiei şi Suediei.  

Până acum, localnicii din Bădiceni îşi duceau gunoiul la un kilometru distanţă de sat. Mulţi îl aruncau însă chiar pe marginea drumului. După ce au fost cumpărate cele 242 de tomberoane de către autorităţi, străzile satului au devenit mult mai curate.

Noi reciclăm, punem în pachete aparte gunoiul, vine maşina de două ori pe lună, le ia şi le duce. Noi achităm câte 25 de lei, 25 de lei e o sumă foarte mică pentru aşa un lucru. Până acum era foarte greu, trebuia să ne căutam fiecare transport, nu ştiam unde să aruncăm gunoiul”.

„Problema mediului este foarte actuală. Este comod şi pentru locatari, au aruncat şi vine maşina şi le adună”.

În cadrul aceluiaşi proiect au fost achiziţionate şi două containere mari din metal pentru  instituţia de educaţie timpurie şi gimnaziul din localitate.

MARIN AVORNICIŢEI, primar, satul Bădiceni, raionul Soroca: „Aşa şi se numeşte proiectul „Localitate curată, locuitori sănătoşi”. Vrem să-l mai extindem, să mai procurăm tomberoane să aibă fiecare locuitor tomberonul său”.

Din cei peste 100 de mii de lei cheltuiţi pentru procurarea tomberoanelor de gunoi, autorităţile din Bădiceni au contribuit cu 20 mii lei. Restul sumei a fost oferită în cadrul proiectului implementat de Fundaţia Est-Europeană şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, cu sprijinul financiar oferit de Suedia şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. Satul Bădiceni are o populaţie de peste 2950 de locuitori.

Imprimare