Locuitorii municipiului Cahul și ai localităților Roșu, Crihana Veche și Cotihana vor beneficia de servicii calitative de aprovizionare cu apă și de canalizare. Aceasta va fi posibil datorită unui proiect finanțat de Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană, în cadrul inițiativei Echipa Europa, implementat de către Primăria municipiului Cahul și Agenția Dezvoltare Regională Sud cu sprijinul Băncii Germane de Dezvoltare KfW.

Evenimentul de lansare oficială a lucrărilor de construcție a avut loc ieri, 5 mai 2023, în municipiul Cahul. Cu o valoare totală de peste 46 de milioane euro, oferite sub formă de grant, proiectul are drept scop construcția unei noi Stații de epurare a apelor uzate din municipiul Cahul, modernizarea și extinderea rețelelor de aprovizionare cu apă și de canalizare din municipiu și satul Crihana Veche, și conectarea a circa 5 000 de gospodării. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi procurate și montate circa 8.000 de contoare moderne cu citire la distanță dar și echipamentul specializat pentru întreținerea sistemului modernizat de aprovizionare cu apă și canalizare.

La evenimentul oficial de lansare a lucrărilor au participat reprezentanții partenerilor de dezvoltare și ai autorităților centrale și locale ale Republicii Moldova, printre care, Lilia Dabija, ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Margret Uebber, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Jens Hagen, șeful diviziunii Dezvoltare Urbană și Regională pentru Europa de Est, Asia Centrală și Caucaz din cadrul Băncii KfW, Adam Grodzicki, șef adjunct al Secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Sprijinul oferit Republicii Moldova în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare este o prioritate a cooperării germane pentru dezvoltare. Prin proiectul din regiunea Cahul, împreună cu UE, contribuim într-un mod foarte concret la promovarea accesului populației la o rețea modernă de apă și canalizare – o rețea cu mai puține pierderi de apă, cu un consum mai mic de energie, cu o fiabilitate mai mare și cu mai puține riscuri pentru sănătate. Acest lucru, precum și restul angajamentului nostru în sprijinul Republicii Moldova, servește mai presus de toate unui singur scop: îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor din Republica Moldova în drumul lor către familia europeană”, a declarat Margret Uebber, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova.

„Împreună cu Germania, Uniunea Europeană sprijină accesul la apă curată pentru orașul Cahul și satele vecine Cotihana și Crihana Veche. Eforturile noastre comune vor îmbunătăți accesul locuitorilor la serviciile de aprovizionare cu apă și de canalizare și vor proteja mediul înconjurător prin reducerea poluării apei și protejarea rezervelor de apă subterană din regiune. Astăzi vă prezentăm noile echipamente de operare și întreținere care sunt finanțate de Uniunea Europeană, pentru a sprijini reparațiile eficiente ale rețelei de apă și canalizare și pentru a asigura standarde internaționale de sănătate și siguranță pentru personalul Apă Canal Cahul”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Proiectul vizează construirea unei stații de epurare modernă, echipată cu cele mai bune tehnologii disponibile pentru a asigura o epurare eficientă și sigură a apelor uzate. Aceasta va deveni o stație de nivel regional pentru că va avea o capacitate de tratare a unei cantități semnificative de ape uzate”, a menționat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

„Este o zi importantă, deoarece această nouă stație va fi un pas important spre sporirea calității vieții și a activității economice din Regiunea de Sud a țării, dar și va asigura protejarea apelor noastre și a ecosistemelor care depind de ele”, a declarat Lilia Dabija, ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Ministra a ținut să-și exprime recunoștința în adresa Guvernului Germaniei și a Uniunii Europene pentru sprijinul acordat Republicii Moldova. Pe parcursul ultimilor ani, Guvernul Germaniei a devenit unul din cei mai mari donatori care sprijină modernizarea sectorului aprovizionării cu apă și canalizare din Republica Moldova.

Notă: Îmbunătățirea accesului la servicii durabile de aprovizionare cu apă și de canalizare pentru circa 39 mii de beneficiari din orașul Cahul și localitățile învecinate Cotihana, Roșu și Crihana este unul din obiectivele cheie ale proiectului „Aprovizionare cu Apă și Canalizare din raionul Cahul”. Cu un buget total de 46,5 de milioane de euro – sprijin oferit în formă de grant de către Guvernul Germaniei (33,5 de milioane de euro) și Uniunea Europeană (13,9 milioane de euro), în cadrul inițiativei Echipa Europa, fiind implementat de către Primăria Cahul și Agenția Dezvoltare Regională Sud cu sprijinul Băncii Germane de Dezvoltare KfW – proiectul își propune construcția unei noi Stații de epurare a apelor uzate din municipiul Cahul, modernizarea și extinderea rețelelor de aprovizionare cu apă și de canalizare din municipiu și satul Crihana Veche, și conectarea la acesta a circa 5 000 de gospodării. Din cadrul proiectului vor fi procurate și montate circa 8 000 de contoare moderne cu citire la distanță dar și echipamentul specializat pentru întreținerea și mentenanță a sistemului modernizat de aprovizionare cu apă și canalizare.

Imprimare