Primăria satului Cernița, din raionul Florești, se află în plin proces de implementare a proiectului intitulat „Serviciu durabil de asigurare cu apă potabilă extins în satul Cernița, raionul Florești”. 

Valoarea totală a proiectului este de 340,056.66 de euro, echivalentul a 6,590,298.00 de lei.

Din suma totală a proiectului, Guvernul României contribuie cu 288,957.69 de euro, sau 5,6 milioane de lei, susținând astfel eforturile comunității de a asigura accesul la apă potabilă.

De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a alocat pentru realizarea acestui proiect din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală 990,298.00 de lei prin programul național „Satul European”.

Până în prezent, pe șantier au avut loc lucrări de instalare a castelului de apă și de construire a rețelei de distribuție a acesteia. Până la sfârșitul lunii iunie curent, se estimează că vor fi construite în total 11,5 km de rețele de distribuție.

Astfel, realizarea proiectului va permite accesul la sistemul de alimentare cu apă pentru circa 300 de gospodării casnice, 6 instituții publice precum și pentru 7 agenți economici, beneficiind un total de 900 de locuitori.

Subliniem că, proiectul beneficiază de finanțare în cadrul Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova semnat la Chișinău în 11 februarie 2022. Acordul prevede acordarea unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro de către România, Republicii Moldova.

Imprimare