Liceul teoretic Alexandr Pușkin din orașul Anenii Noi va avea blocuri sanitare moderne. Bugetul total al investiției este de 572 mii de lei, iar până la sfârșitul lunii septembrie lucrările vor fi finalizate. Astfel, cei 606 elevi, dintre care 11 sunt refugiați din Ucraina, vor avea condiții mai bune în cadrul instituției de învățământ.

Primarul Alexandr Mațarin a specificat că liceul este cu predare în limba rusă, ceea ce a facilitat integrarea copiilor din Ucraina în cadrul instituției de învățământ. „La ora actuală în orașul Anenii Noi sunt circa 80 de refugiați cazați în familii, dar și în cadrul centrului pentru refugiați din oraș. Alți 15 copii din familiile refugiate frecventează instituțiile preșcolare din localitate. Avem și cetățeni ai Ucrainei care au dorit ca copiii lor să frecventeze grădinița alături de semenii lor vorbitori de limbă română”, a menționat alesul local.  

  

Proiectul „Mediul educațional incluziv, rezilient și sigur pentru elevii Liceului Alexandr Pușkin din orașul Anenii Noi”  este implementat de către Congresul Autorităților Locale din Moldova CALM și primăria orașului Anenii Noi. Grantul oferit de CALM este de 520 mii de lei, contribuția APL din Anenii Noi fiind de 52 mii de lei. „Din patru blocuri sanitare doar două erau funcționale și ne bucurăm că suntem pe ultima sută de metri cu lucrările.  Ne dorim ca până la 30 septembrie blocurile sanitare să fie perfect funcționale și să fim în rând cu civilizația”, a declarat Alexandr Mațarin.

Această inițiativă locală a fost selectată spre finanțare în cadrul proiectului „Sporirea rezistenței comunităților locale afectate de criză – membre ale Congresului Autorităților Locale din Moldova și populația refugiată, în special femei, prin inițiative comunitare, coeziune socială, dezvoltare a capacităților și dialog” susținut de UN Women Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Alături de celelalte șase localități beneficiare ale proiectului, refugiaților stabiliți în orașul Anenii Noi li s-a acordat suport umanitar direct. 

Imprimare