Coaliția pentru Descentralizare vine cu un nou studiu dedicat avansării procesului de descentralizare și în special promovării conceptului de reformă a APL de nivel II prin municipalizare. Studiul prezentat astăzi, ”Finanțele publice locale în Republica Moldova: probleme, constrângeri și perspective de raționalizare”, a fost realizat de expertul IDIS ”Viitorul”, Angela Secrieru.

Informațiile adunate și sintetizate de autor pe baza datelor oficiale arată că gradul de descentralizare financiară se reduce de la an la an în Republica Moldova, că autonomia financiară a APL este extrem de limitată și că veniturile proprii ale APL sunt total insuficiente chiar și pentru plata cheltuielilor administrative. De aici, insuficiența resurselor pentru investiții și pentru asigurarea unor servicii de calitate pentru cetățeni.

Recomandările autorului studiului vorbesc despre necesitatea unei reforme a APL și subliniază nevoia elaborării unui document strategic de program care să abordeze logic, consecvent și în succesiune corectă următoarele blocuri interdependente: reforma administrației publice locale, reforma organizării administrativ-teritoriale, descentralizarea, inclusiv cea financiară.

Salutăm prezența la evenimentul organizat de Coaliția pentru Descentralizare a reprezentanților Cancelariei de Stat, a Ministerului Finanțelor, a Comisiei Parlamentare de Control a Finanțelor Publice, cărora le mulțumim.

De asemenea, le mulțumim pentru interes și prezență colegilor și partenerilor din societatea civilă: Expert-Grup, Programul Comunitatea Mea, Mă Implic – Proiect de implicare civică în guvernare locală, Asociația ADEPT.

Înregistrarea evenimentului poate fi vizionată pe site-ul privesc.eu

https://www.privesc.eu/Arhiva/101117/Dezbatere-organizata-de-catre-Coalitia-pentru-Descentralizare-cu-tema–Finantele-Publice-Locale-in-Republica-Moldova–probleme–constrangeri-si-perspe

iar fotografii de la eveniment sunt disponibile pe pagina de facebook a Coaliției pentru Descentralizare

facebook.com/CoalitiapentruDescentralizare

Studiul poate fi consultat aici:

https://promolex.md/wp-content/uploads/2022/11/Studiu_Finantele-publice_21.11.2022.pdf

Chișinău 21 noiembrie 2022

Coaliția pentru Descentralizare

068303129

coalitiapentrudescentralizare@gmail.com

facebook.com/CoalitiapentruDescentralizare

Imprimare