Ținând cont de experiența avansată a Republicii Moldova în dezvoltarea și implementarea unui cadru de politici instituțional coerent în domeniul diasporă, migrație și dezvoltare, recunoscută la nivel global drept o practică de succes – reprezentanții autorităților naționale din Mongolia au întreprins o vizită de studiu în statul nostru în perioada 5-10 noiembrie pentru a prelua din experiența R. Moldova în acest domeniu.

 

Astfel, la 9 noiembrie, delegația din Mongolia, compusă din reprezentanți ai mai multor instituții relevante ale statului au avut o întrevedere cu experți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), în vederea unei mai bune înțelegeri a abordării integrate în domeniul diasporă, migrație și dezvoltare, astfel încât să poată dezvolta un model național propriu care să corespundă necesităților de valorificare a capitalului uman al diasporei mongole pentru dezvoltarea socio-economică a țării de origine.

Experții CALM Irina Luncașu și Alexandru Osadci au împărtășit din experiența asociației noastre în ceea ce privește consultarea APL și promovarea modelului de implicare a diasporei în dezvoltarea locală. De asemenea, reprezentanții CALM au explicat cum funcționează serviciul CALM Migrație, Dezvoltare și Atragere de Fonduri, fiind prezentate și unele exemple de succes ale APL din R. Moldova în implicarea diasporei în dezvoltarea localităților de baștină. Întrevederea delegației din Mongolia cu reprezentanții CALM a fost facilitată de Misiunea Agenției ONU pentru Migrație- Organizația Internațională pentru Migrație în Republica Moldova (OIM).

Imprimare