CALM CERE IMPLEMENTAREA ANGAJAMENTELOR ASUMATE ÎN DOMENIUL DESCENTRALIZĂRII ȘI ESTE DESCHIS PENTRU COOPERARE CU GUVERNUL ȘI PARLAMENTUL!

La 20 august a avut loc ședința Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Președintele CALM Tatiana Badan a salutat prezența colegilor săi și a vorbit despre așteptările autorităților publice locale de la noua guvernare și pașii care urmează a fi întreprinși pentru a impulsiona dialogul cu autoritățile centrale în vederea soluționării problemelor stringente care s-au acumulat în domeniul administrației locale.

Află mai mult>>>

NICOLAE DANDIȘ: „SUNT CONVINS CĂ CEEA CE CER AUTORITĂȚILE LOCALE POATE FI REALIZAT ÎN PATRU ANI”

Primarul municipiului Cahul, vicepreședintele CALM Nicolae Dandiș crede că programul de guvernare votat de Legislativ oferă un cadru de lucru extraordinar de mare, cu toate acestea, sunt foarte multe subiecte care nu așteaptă un an sau mai mult. „Multe decizii trebuie adoptate într-o lună, maxim în două, unele până la începerea noului an școlar, altele până în iarnă. Dacă unii se vor orienta doar pentru a lupta cu corupția ca să găsim scheme pe undeva și uităm de aceste lucruri administrative zilnice, la care oamenii așteaptă soluții, dezamăgirea va crește proporțional”, susține alesul local.

Află mai mult>>>

PRIMARUL ORAȘULUI LEOVA ALEXANDRU BUJOREAN „NOI VREM SĂ FIM PARTENERII GUVERNULUI GAVRILIȚA ȘI SPERĂM CĂ VOM FI VĂZUȚI ANUME ASTFEL”

Primarul orașului Leova, vicepreședintele CALM, Alexandru Bujorean despre unele prevederi din programul de guvernare al Executivului ce vizează administrația publică locală.

Află mai mult>>>

VIOREL FURDUI (CALM): „DESCENTRALIZAREA ȘI AUTONOMIA LOCALĂ” – INSTRUMENTE CHEIE ÎN LUPTA CU MAREA CORUPȚIE

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cere actualei guvernări să facă o prioritate din reformarea administrației publice locale și să nu tărăgăneze procesul de descentralizare. Pentru că s-ar putea dovedi una din căile cele mai eficiente pentru combaterea corupției, o promisiune de bază a noii guvernări.

Primarii se arată îngrijorați de faptul că în declarațiile publice, inclusiv ale premierului Natalia Gavrilița, subiectului autonomiei locale este abordat rar. Europa Liberă a stat de vorbă cu directorul CALM, Viorel Furdui.

Află mai mult>>>

PETRU FRUNZE: „ÎMI DORESC CĂ ACEST PARLAMENT SĂ OFERE APL CEEA CE SE AȘTEAPTĂ DE MULT TIMP – O DESCENTRALIZARE A FINANȚELOR PUBLICE ȘI O INDEPENDENȚĂ A PRIMARILOR FAȚĂ DE AUTORITĂȚILE CENTRALE”

Deputatul Petru Frunze despre acțiunile pe care le va întreprinde Guvernul și Parlamentul pentru a susține administrația publică locală, dar și despre viitorul raioanelor și a  Programului Drumuri Bune.

Află mai mult>>>

PRIMARUL DE ALBINEȚUL VECHI ALLA ȚĂRANU: „OAMENII ÎȘI DORESC UN TRAI DECENT, UN MEDIU SĂNĂTOS, LOCURI DE MUNCĂ ȘI SALARII”

Alla Țăranu este primar la primul mandat în comuna Albinețul Vechi, Fălești. Alesul local crede că dacă tot mai mulți cetățeni aleg femei în funcțiile de conducere atunci acestea nu au cum să-i dezamăgească și sunt pregătite pentru a face schimbărilor așteptate. 

Află mai mult>>>

PRIMARUL DE COȘCALIA ELENA EȘANU: „FĂRĂ SUSȚINEREA DIASPOREI NU AM AVEA ACELEAȘI REZULTATE”

Elena Eșanu este primar la al patrulea mandat în satul Coșcalia, Căușeni și consideră că femeilor le este mai greu decât bărbaților să facă față provocărilor într-o funcție de conducere . 

Află mai mult>>>

PRIORITĂȚILE APL ȘI GESTIONAREA EFICIENTĂ A FONDURILOR NAȚIONALE ÎN SCOPUL DEZVOLTĂRII LOCALE SUSTENABILE – TEMA DISCUȚIILOR ÎNTRE CALM ȘI GUVERN

Necesitatea depolitizării fondurilor naționale de dezvoltare, întărirea capacităților instituționale ale APL în domeniul amenajării și dezvoltării teritoriului, dar și ce urmează să întreprindă guvernarea pentru a atinge aceste obiective au fost subiecte abordate de reprezentanții CALM în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Dezbatem aceste teme în cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM” cu expertul Alexandru Morcov.

Emisiunea „La înălțime cu CALM” este realizată de Ana Moraru și poate fi ascultată pe site-ul calm.md

Vă mulțumim că alegeți să fiți alături de noi! Oamenii informați sunt puternici!

Emisiunea poate fi accesată aici

PRIMARUL DE GIURGIULEȘTI TATIANA GĂLĂȚEANU: „EROUL PRINCIPAL ÎN PROCESUL DE DEZVOLTARE A STATULUI TREBUIE SĂ DEVINĂ CETĂȚEANUL”

Primarul satului Giurgiulești, Cahul își exprimă deplina solidaritate și empatie față de femeile deputat din noul Legislativ.

Află mai mult>>>

ELENA SAVIȚCHI, PRIMAR DE BOROGANI, LEOVA: „BIROCRAȚIA EXCESIVĂ ÎI DETERMINĂ PE MULȚI DINTRE PRODUCĂTORII AUTOHTONI SĂ RENUNȚE ȘI SĂ PLECE PESTE HOTARE”

În noul legislativ au acces 40 de femei. Astfel, Republica Moldova devine una dintre puținele țări europene care înregistrează o pondere ridicată a femeilor în parlament, dar și în funcția de ales local. 196 de femei au fost alese în calitate de primar la ultimele alegeri locale din 2019, ceea ce reprezintă aproape 22% din numărul total al primarilor aleși.

Află mai mult>>>

NOI STANDARDE APLICATE DE APL DIN ERMOCLIA DATORITĂ PARTENERIATULUI DINTRE CALM ȘI ARFC

Asistența tehnică, acordată de către Agenția de Cartografiere a Norvegiei, în cadrul parteneriatului dintre Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Agenția Relații Funciare și Cadastru, a ajuns în satul Ermoclia din raionul Ștefan Vodă.

Primarul Mihail Țurcan a menționat că până acum satul Ermoclia nu a avut șansa de a-și dezvolta capacitățile instituționale.

Află mai mult>>>

ANATOL DONȚU: „UTILIZAREA TEHNOLOGIILOR MODERNE NE VA PERMITE SĂ DEZVOLTĂM ECHILIBRAT ORAȘUL CĂUȘENI”

Primarul orașului Căușeni Anatol Donțu își exprimă încrederea că suportul oferit de Agenția de Cartografiere a Norvegiei, în colaborare cu Agenția Relații Funciare și Cadastru și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), va crea noi oportunități de dezvoltare a localității pe care o administrează. 

Află mai mult>>>

CU SUPORTUL NORVEGIEI, AUTOMATIZAREA ELIBERĂRII ACTELOR PERMISIVE ÎN ORAȘUL ȘTEFAN VODĂ ESTE PE PUNCTUL DE A DEVENI REALITATE!

Primăria orașului Ștefan Vodă este printre beneficiarii proiectului de asistență tehnică oferit de către Regatul Norvegiei, în cadrul unei cooperări dintre Congresul Autorităților Publice Locale (CALM) și Agenția Relații Funciare și Cadastru. Este un exemplu ce ne arată beneficiile conjugării eforturilor comune ale autorităților centrale și celor locale și rezultatelor ce pot fi obținute ca urmare a unui dialog instituționalizat și permanent. 

Află mai mult>>>

Imprimare