În cel mai recent buletin informativ al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRE) este publicat un articol semnat de vicepreședintele, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Alexandru Tarnavschi.  

„Republica Moldova, cu o populație de aproximativ 3 milioane de oameni, se învecinează cu Ucraina și a primit deja peste 300.000 de refugiați ucraineni,  mai mult de 100.000 de refugiați rămân în țara noastră. Ponderea refugiaților din Ucraina a ajuns deja la aproximativ 4,0% din toată populația Republicii Moldova”, menționează autorul.

Alexandru Tarnavschi explică faptul că Autonomia Găgăuză din Republica Moldova – regiunea pe care o reprezintă în delegația Republicii Moldova la CALRE – se învecinează cu regiunea Odesa din Ucraina. „Tocmai din acest motiv am fost printre primii care au înțeles amploarea crizei refugiaților.

La început, ne-am confruntat cu probleme umanitare: însoțirea refugiaților, identificarea locurilor de cazare pentru aceștia și acordarea ajutorului necesar. Astăzi ne gândim la probleme mai complexe: angajarea, încadrarea în instituțiile educaționale și cele din învățământul superior. O provocare importantă este integrarea refugiaților în sistemul național de sănătate.”

Vicepreședintele APG constată că, din păcate, iar acest lucru este de înțeles, sistemele noastre de educație, sănătate și protecție socială nu au fost pregătite pentru o criză atât de mare, care s-a aprofundat în perioada pandemii de COVID-19, a unei creșteri abrupte a tarifelor la energie electrică și a prețurilor la alimente.

„În ciuda situației dificile, aceste evenimente tragice au unit poporul nostru, dând dovadă de compasiune, sacrificiu și milă. Oferirea de locuințe și hrană gratuite, mobilizarea  voluntarilor pentru a ajuta refugiații, înființarea grupurilor pentru strângerea de fonduri pe rețelele sociale, sunt doar câteva exemple ale modului în care găgăuzii și moldovenii își ajută frații ucraineni.”

Alexandru Tarnavschi amintește că Republica Moldova este una dintre cele mai sărace din Europa, iar  majoritatea oamenilor trăiesc cu mai puțin de 200 de euro pe lună. „Tarifele mari la gazele naturale importate și prețurile ridicate chiar și pentru standardele europene, ne obligă să trăim în condiții destul de modeste. În acest sens, dorința poporului nostru de a ajuta ucrainenii este deosebit de valoroasă, iar eu, ucrainean de naștere, sunt mândru să reprezint R. Moldova și UTA Găgăuzia.”

Autorul subliniază și curajul aleșilor noștri locali, care au demonstrat prin propriul exemplu că principiul subsidiarității, respectat de către toți membrii CALRE, și-a dovedit fiabilitatea absolută în actuala criză a refugiaților.

„Liderii noștri locali au fost primii care au făcut față provocărilor și au oferit soluții nu doar pentru propriii cetățeni, ci și pentru cetățenii Ucrainei vecine. Regiunea mea și țara noastră au acum nevoie de ajutorul UE mai mult ca niciodată: nu neapărat financiar, poate fi sub formă de proiecte umanitare, pentru că adulții trebuie să aibă locuri de muncă, copiii trebuie să-și continue educația, iar sistemele de sănătate trebuie să fie accesibile prietenilor noștri ucraineni”.

Imprimare