Interviu cu primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros

–––––

Săptămîna trecută ați fost într-o vizită oficială la Cluj-Napoca, România. Care a fost scopul vizitei?

Municipiul Cluj este leader incontestabil la compartimentul „idei inovative” și „proiecte implementate”, inclusiv cu finanțare europeană. Scopul vizitei noastre a fost de a studia experiența Primăriei municipiului Cluj în procesul de identificare a problemelor și soluțiilor comunității. Municipiul Cluj are o vastă experiență în procesul de bugetare participativă, ceea ce presupune implicarea cetățenilor din diverse cartiere ale orașului la identificarea celor mai stringente probleme care urmează a fi rezolvate. La moment, în orașul Ungheni implementăm un proiect de acest gen – „Cheltuim eficient bugetul local”, și este foarte important să avem un exemplu bun de la care putem învăța multe lucruri utile.

Ce are comun orașul Ungheni cu municipiul Cluj?

Cel mai important lucru pe care îl avem în comun sunt oamenii. Atîtclujenii,cît și unghenenii sunt oamenii foarte ospitalieri, primitori și deschiși. Atunci cînd ești în Cluj ai impresia că ești acasă. Ungheniul, la fel ca și Clujul, are foarte multe proiecte implementate în premieră pe țară. Sunt bucuros să remarc că primăriile acestor două orașe folosesc elemente inovative pentru a asigura continuitatea proceselor de dezvoltare. Deși, trebuie să recunoaștem că Clujul ne depășește net la acest compartiment, avînd în vedere că este un oraș universitar, în care studiază peste 100 mii de studenți. La fel ca și Clujul, noi punem accent pe dezvoltarea culturii și promovarea colectivelor artistice de la Palatul de Cultură, de care ne mîndrim foarte mult. Încă un lucru care ne unește ar fi tendința administrației orașului Ungheni și Cluj de a pune accent pe valorile europene.

Ați discutat și chestiuni legate de o eventuală colaborare Ungheni-Cluj?

Am relatat domnului Primar Emil Boc despre proiectele transfrontaliere implementate de primăria orașului Ungheni cu finanțare europeană. Am discutat și careva proiecte comune pe care am putea să le elaborăm pe viitor. Din păcate, Clujul nu este eligibil în proiectele transfrontaliere, deoarece este un oraș din vestul României.Astfel, de comun acord am ajuns la ideea de a instituționaliza relațiile între orașele noastre prin semnarea unui acord de cooperare și înfrățire. Acest acord va fibaza pentru dezvoltarea relațiilor în diverse domenii: economie, sfera socială, învățământ, sport etc.

Care este mesajul primarului de Cluj, Emil Boc, către ungheneni?

Domnul Primar Emil Boc s-a arătat foarte deschis către o eventuală colaborarestrînsă cu orașul Ungheni. Am convenit ca după semnarea acordului respectiv să purcedem imediat la implementarea lui și să venim cu propuneri de idei de proiecte pe care să le realizăm împreună atît în orașul Ungheni cît și in municipiul Cluj. După cum a menționat și domnul Emil Boc, este de datoria fiecărui român, indiferent că se află de o parte sau de alta a Prutului, să contribuie la menținerea și la intensificarea relațiilor economice, sociale, culturale și politice, pentru că avem același destin comun în Uniunea Europeană!

Ce experiențe reușite am putea prelua de la municipiul Cluj?

La acest capitol Clujul poate deveni mentorul nostru în foarte multe domenii. Voi enumera doar cîteva din experiențele frumoase pe care primăria acestui oraș le promovează cu succes. Primul exemplu ar fi colaborarea dintre diverși agenți economici din sfera Hi-Tech cu elevii și profesorii de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” în vederea promovării tinerelor talente. Aceștia lansează împreună idei de proiecte în care elevii creează diferite aplicații pe calculator, astfel dezvoltînd abilități excepționale în domeniul tehnologiilor informaționale. De aici a venit ideea stabilirii unor relații de colaborare între liceul respectiv și liceele din orașul Ungheni. Un alt exemplu frumos este îngrijirea de către agenții economici a spațiilor verzi din oraș. Pentru munca lor și contribuția la înfrumusețarea orașului, Primăria Cluj montează lîngă fiecare spațiu verde o plăcuță cu mulțumiri în adresa agentului care îngrijește de acest spațiu. Este o modalitate de promovare a agentului economic și un plus valoare orașului. Un alt exemplu pe care aș vrea să-l preluăm sunt cluburile pentru persoanele în etate. Aici persoanele vîrstince se adună pentru a socializa, petrece timpul liber, juca șah sau dame, sau a discuta despre trecut. Pe lîngă acestea, există încă un număr enorm de mare de inițiative pe care am putea să le preluăm.

Sunteți la prima vizită la Cluj? Cum v-a părut orașul?

Nu sunt prima dată la Cluj, însă de fiecare data orașul mă surprinde plăcut.Clujul este un oraș minunat. Pot să spun doar lucruri frumoase despre acest oraș începînd cu amabilitatea deosebită a oamenilor, nivelul de dezvoltare a orașului, implicarea civică a cetățenilor, promovarea valorilor europene, și multe altele. Clujul este un oraș care te acaparează prin frumusețea lui, este un oraș în care îți dorești să revii.

Imprimare