În comuna Larga activează două școli generale și una de muzică, Casa de Cultură, Centrul de Sănătate, trei grădinițe de copii, dar și un complex sportiv. Printre personalitățile care au rădăcini în Larga sunt academicianul Mihai Cimpoi, fostul primar al municipiului Chișinău Serafim Urechean, regretatul poet, scriitor, director general al Bibliotecii Naționale a R. Moldova Alexe Rău, istoricul Ion Varta, artiștii Anișoara Puică și regretatul Anatol Dumitraș, etc. Potrivit ultimului recensământ, în comuna Larga locuiesc 4460 de cetățeni, alesul local afirmă însă că numărul acestora este mult mai mic.

Cu ce probleme vă confruntați în cadrul activității de primar?

Radu Urechean: Problema cea mai mare este migrația, mai mult de jumătate din populația țării a plecat peste hotare. Au rămas doar persoanele în vârstă, social-vulnerabile și copiii care stau cu buneii acasă. Ne dorim investiții pentru cei care au rămas acasă, încercăm să găsim fonduri, implicăm și băștinașii care au plecat. Recent, cu ajutorul lor am dat în exploatare o piață agricolă. Transmitem online ședințele Consiliului pentru ca cetățenii de peste hotare să vadă ce se întâmplă în sat.

Băștinașii stabiliți peste hotare se implică în soluționarea problemelor din localitatea de baștină?

Radu Urechean: Avem migranți în Germania, Franța, Italia, Canada, SUA, toți se implică. Era nevoie de o contribuție pentru dezvoltarea pieței locale și au venit bani din toate țările.

De ce era nevoie de o piață locală în Larga?

Radu Urechean: În Larga de două ori pe săptămână se organizează piață mare, vin și oamenii din localitățile vecine. Larga este cunoscută prin băștinașii săi, localitatea e frumoasă, avem și satul Pavlovca în componența comunei, cândva acolo a locuit un boier, apoi s-a făcut spital, avem un parc frumos, cu peste 100 de specii de plantații, etc.

Când erați mic vă doreați să deveniți cosmonaut sau să lucrați în APL?

Radu Urechean: Îmi doream să fiu inginer și am făcut studii în acest domeniu. Atunci când la cârma unui sat vine un inginer el se va strădui să construiască ceva. În sate e nevoie de dezvoltat infrastructura. Am reparat multe drumuri, am implementat proiect ce prevede iluminarea stradală, avem două stadioane mici de mini fotbal, un stadion mare, trei săli sportive, incubator de afaceri, însă sigur că de lucru mai este.

Ce ar ajuta APL să dezvolte mai ușor comunitățile?

Radu Urechean: Să se întoarcă băștinașii acasă, însă locuri de muncă nu le putem oferi acum tuturor. Avem în sat trei grădinițe și două școli generale, avem școală sportivă și școală muzicală, locuri de muncă sunt pentru o anumită categorie de oameni, mai mult pentru învățători și educatori. Trebuie să se implice statul pentru a deschide noi locuri de muncă, pentru a oferi niște oportunități agenților economici ca să-și deschidă afaceri, astfel încât și acasă oamenii să poată câștiga niște bani.

Ce vă motivează să continuați această activitate?

Radu Urechean: Larga este un sat cu oameni mărinimoși și îmi doresc să continuu lucrurile pe care le-am început.

Despre colaborarea cu CALM ce ne puteți spune?

Radu Urechean: Mă bucur că suntem membri ai CALM. Așa am cunoscut primari din alte localități. Facem schimb de idei, noi luăm unele exemple de la ei, alții iau de la noi, facem schimb de experiență.

Ce vă doriți să realizați în acest mandat?

Radu Urechean: Vreau să întoarcem comunității conacul boieresc Pavlovca, avem proiecte cu investiții de peste hotare, sunt niște angajamente, avem idei și ne dorim să retrocedăm acest conac împreună cu parcul și lacurile din preajmă. Biserica din lemn a fost dată în exploatare în 1897 și trebuie renovată. Am elaborat proiectul tehnic, devizul de cheltuieli, căutăm finanțatori deoarece prin bugetul de stat acest lucru nu este posibil. Am identificat niște antreprenori din România doar că e nevoie de depășit niște proceduri birocratice.

Mizați că renovarea conacului și a bisericii vor motiva turiștii să vină la Larga?

Radu Urechean: Intenționăm să includem Larga în circuit turistic. Aproape de noi se află peștera de la Criva, dar și Casa-muzeu a lui Grigore Vieru de la Pererâta. Pavlovca tot e un loc frumos, pitoresc, rămas de la străbuni și merită a fi vizitat.

Vă mulțumim!

Imprimare