Cea de-a cincisprezecea Adunare Generală care a avut loc în perioada 27-30 aprilie 2020 a marcat o etapă importantă pentru Rețeaua Asociațiilor Autorităților Locale din Sud-Estul Europei (NALAS) în calea sa de a promova rolul administrației locale în sud-estul Europei. Această Adunare Generală nu a fost una obișnuită. Lucrând sub presiune pentru a răspunde tuturor provocărilor crizei COVID-19, delegații, primarii reprezentanți ai asociațiilor membre NALAS, și-au exprimat voturile online, hotărând problemele importante ale NALAS pentru viitor.

În baza sistemului de rotație a președinților, domnul Emanuil Manolov, primarul municipiului Pavlikeni din Bulgaria, și-a asumat rolul de președinte NALAS, care va conduce rețeaua în anul curent.

Domnul Manolov este primarul municipiului Pavlikeni din 2011. Sub conducerea sa, localitatea a reușit să atragă finanțări europene în sumă de 50 milioane de euro și a fost de două ori premiat cu Eticheta Europeană de Excelență în Guvernanță (ELoGE) al Consiliului Europei. De asemenea, dl. Manolov a primit prestigiosul premiu „Primarul lunii” la categoriile „Agricultură” și „Atracții pe apă”.

Autor: Domnule Manolov, felicitări pentru noul rol asumat de Președinte al NALAS. Deoarece ați fost Vicepreședinte al Rețelei și delegat în Adunarea Generală a acesteia din partea Asociației Naționale a Municipiilor din Republica Bulgaria (NAMRB), sunteți destul de familiarizat cu activitatea NALAS. Ce înseamnă NALAS pentru dumneavoastră personal, ca primar?

EM: Asumarea rolului de Președinte al Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Sud-Est este o mare onoare, în același timp o responsabilitate enormă. Rețeaua s-a dovedit a fi o organizație capabilă să-și sprijine membrii în procesul de descentralizare și să consolideze procesele democratice în conformitate cu principiile Cartei Europene a Autonomiei Locale.

 

De-a lungul anilor, NALAS a reușit să consolideze o echipă și o conducere eficientă, competentă și calificată. Prin activitatea sa activă, organizația a câștigat popularitate nu numai în regiune, dar pe plan internațional și este recunoscută din ce în ce mai mult ca un partener-cheie pentru dezvoltarea autorităților locale din Sud-Estul Europei.

În calitate de delegat al Adunării Generale și participant la alte evenimente organizate de NALAS, pot concluziona că organizația nu numai că se dezvoltă rapid și găsește noi sfere pentru activitățile sale, ci și stabilește cu succes noi parteneriate cu Comisia Europeană, Consiliul de Cooperare Regională, Consiliul Municipalităților și Regiunilor Europene, etc. Datorită soluțiilor pragmatice și ideilor generate, membrii rețelei pot conta pe un partener de încredere pentru a găsi soluții la problemele și subiectele actuale, nu numai la nivel regional, ci și de importanță globală, care afectează funcționarea autorităților locale, luând în considerare specificul și nevoile lor locale.

Revenind la întrebarea importanței NALAS pentru mine personal ca primar – este o sursă de idei, inspirație și o oportunitate de a împărtăși experiențe și practici unul cu celălalt. Crearea unei rețele de contacte și cooperare cu partenerii din alte țări din regiune ne oferă o perspectivă diferită și, în același timp, este o șansă să ne cunoaștem mai bine în diversitatea noastră culturală. Profitând de oportunitățile de cooperare transfrontalieră, autoritățile locale pot lucra cu mai mult succes la proiecte comune care să conducă la rezultate mai bune și să îmbunătățească viața cetățenilor noștri.

Avem capacitatea de a construi comunități durabile bazate pe o creștere inteligentă și inovatoare, prin servicii de calitate și crearea de locuri de muncă. Sprijinul NALAS pentru consolidarea capacității, promovare, inclusiv accesul la instrumente financiare alternative și participarea la diferite proiecte este crucial pentru evoluția profesională a administrațiilor noastre, pentru extinderea instrumentelor și domeniilor în care putem fi sprijin cetățenilor noștri, pentru coeziunea regională, pentru implementarea angajamentelor internaționale, pentru dezvoltarea durabilă sau pentru atragerea de investiții.

Autor: V-ați asumat acest rol într-o perioadă destul de dificilă, demonstrându-vă capacitățile de lider. Care sunt prioritățile dvs. în următoarele douăsprezece luni? Unde doriți să conduceți Rețeaua și ce amprentă personală vreți să lăsați?

EM: Astăzi, ne regăsim într-o situație fără precedent. Nimeni dintre noi nu are experiența sau soluțiile gata de utilizare pentru a face față provocărilor, învățăm din greșelile noastre. Dar acest lucru nu ar trebui să ne descurajeze, dimpotrivă, ar trebui să ofere un impuls noilor idei și oportunități. Într-adevăr, trebuie să regândim modul în care ne vom atinge obiectivele, dar nu vom renunța la ele. Cred că este crucial să fim consecvenți în activitatea noastră, ceea ce va duce la rezultate de succes și durabile.

În calitate de primari, președinți ai consiliilor locale sau regionale sau consilieri, suntem în prima linie a luptei împotriva coronavirusului. Natura tulburărilor provocate de COVID-19 necesită acțiuni imediate și un plan îndrăzneț de redresare economică și socială bazat pe solidaritate, durabilitate, stabilitate și justiție socială. În aceste momente dificile, o prioritate maximă pentru autoritățile locale este garantarea funcționării serviciilor de sănătate și a comunității cetățenilor noștri, asigurându-se că nimeni nu este lăsat în urmă. Facem toate eforturile pentru a sprijini economia locală, pentru a salva locurile de muncă, pentru a crea noi oportunități de angajare, pentru a sprijini toate întreprinderile să își continue activitățile. Lucrările noastre în teren completează eforturile depuse la nivel național, dar mai sunt multe de făcut, în special în ceea ce privește solidaritatea transfrontalieră.

În acest context, principala mea prioritate pentru perioada Președinției este să mă concentrez pe exploatarea potențialului parteneriatului atât în cadrul organizației, cât și al fiecăruia dintre parteneri, împreună cu centrele de cercetare și experți naționali și în spiritul solidarității pentru a crea o rețea de generare de idei locale pentru recuperarea diferitelor sectoare economice, activități creative și sociale care pot deveni exemple bune pentru implementare în țările partenere. Fiecare membru al rețelei NALAS va fi invitat să își folosească autoritatea și relația constructivă cu autoritățile regionale și naționale pentru a promova exemplele altor membri și pentru a ajuta guvernele naționale în căutarea de opțiuni eficiente de redresare economică și de abordare a consecințelor sociale ale crizei. 

În același timp, subiecte precum neutralitatea climatică, economia circulară și convergența dintre regiuni rămân relevante. Cu toate acestea, pentru a le pune în aplicare, este necesar să se găsească mecanisme și surse pentru a compensa pierderile de venituri. În acest sens, toate măsurile noi trebuie să țină seama de experiența specifică a autorităților locale și să ne sprijine în furnizarea de îngrijire socială și alte servicii de bază cetățenilor noștri. Aproximativ o treime din costurile serviciilor publice și două treimi din totalul investițiilor publice sunt realizate de autoritățile locale și regionale: acestea vor fi necesare pentru a ne reconstrui economiile, pentru a face tranziția mediului și pentru a crea inovații sociale.

Rolul autorităților locale ca generator major pentru dezvoltarea multilaterală a comunităților și cunoașterea aprofundată a specificului local al fiecărei localități permite o înțelegere mai detaliată a numărului de mecanisme economice care sunt în proces de implementare sau de examinare la nivel național.

Abordarea globală se caracterizează prin utilizarea unui set de instrumente semnificativ mai larg – modificări legislative, programare direcționate a fondurilor și resurselor UE de la bugetul de stat.

Abordarea locală este însă capacitatea de a „diagnostica” în mod corespunzător, de a identifica nevoile specifice ale populației locale, de a menține concentrarea specifică a măsurilor de sprijin care ar ajuta o regiune să se recupereze în timp optim, pe baza resurselor, tradițiilor sale și a planurilor de perspectivă.

Această abordare, bazată pe avantajele competitive locale, este o oportunitate de a consolida eforturile la nivel local pentru a obține o ieșire rapidă din criză și pentru a realiza diversificarea necesară a măsurilor luate la nivel național.

În acest context, NAMRB vede un potențial semnificativ în rândul membrilor Asociațiilor autorităților locale și regionale să demonstreze puterea dialogului și parteneriatului sensibil cu centrele de cercetare, educație și cercetare, precum și cu guvernele naționale.

Autor: 9 Mai, Ziua Europei, sărbătorește pacea și unitatea în Europa. Procesul de integrare europeană pentru Balcanii de Vest nu se poate întâmpla eficient fără o implicare puternică a autorităților locale și a asociațiilor acestora. La nivel regional, NALAS a lucrat vertiginos pentru a fi recunoscut ca partener-cheie pentru introducerea aspectului autorităților locale în Procesul de la Berlin. Cum vedeți rolul NALAS în acest proces și care este rolul Dvs. personal, în baza experienței pe care o aveți, NAMRB, dar și a autorităților locale din Bulgaria în procesul de aderare la UE

EM: Regiunea Sud-estului Europei are o importanță strategică pentru activitățile internaționale ale guvernului bulgar și tema recuperării economice prin solidaritatea locală în cadrul președinției rotative a NALAS poate fi privită ca un fel de continuare a priorităților Președinției bulgare a Consiliului UE în 2018.

Această președinție comună a Republicii Bulgaria și a Republicii Macedonia de Nord este un simbol al apartenenței regionale a procesului de la Berlin. Este, de asemenea, un semn pozitiv că un stat membru al UE și o țară candidată pentru aderare la UE se pot uni și colabora în interesul țărilor din regiune.

Condusă de dorința de „aprofundare versus extindere”, Președinția comună se va baza pe inițiativele deja stabilite și funcționale în cadrul procesului de la Berlin. Procesul de la Berlin nu este un substitut pentru extinderea UE. În acest context, este important ca Rețeaua să-și mențină și să se bazeze pe pozițiile și recunoașterea obținute în timpul președinției anterioare a procesului.

Disponibilitatea de a căuta sprijin și cooperare cu țările din Balcanii de Vest (WB6) a fost deja declarată la nivel guvernamental. Pentru a obține rezultate concrete pentru Summit-ul de la Sofia 2020, se va căuta o cooperare strânsă cu toate părțile interesate, inclusiv cu instituțiile europene, Consiliul de cooperare regională, membrii Procesului de la Berlin, instituțiile financiare internaționale și altele.

Numai astfel pot fi atinse obiectivele stabilite în ceea ce privește conectivitatea, pentru a îmbunătăți convergența economică și conectivitatea în regiune în toate aspectele sale (transport, energie, economie, digital, tehnologii noi, mediu, contacte de la persoană la persoană, inclusiv tineri , educație, integrarea romilor, etc.). 

Nu există nici o îndoială că rolul autorităților locale în acest proces este important și trebuie depuse eforturi pentru sporirea descentralizării și acordarea atât a drepturilor și resurselor mai mari autorităților locale pentru implementarea reformelor necesare, cât și pentru politica orientată pentru formarea și consolidarea capacităților la nivel local.

Autor: Ce pot învăța Asociațiile Autorităților Locale din țările în proces de aderare la UE din experiența bogată a NAMRB?

EM: Situația actuală este foarte diferită de cea cu care s-a confruntat Bulgaria la începutul procesului său de negociere a aderării la UE. Cel mai dificil este să mențineți entuziasmul și dorința de îmbunătățire continuă, deoarece nimic nu este bătut în cuie, iar dinamica implică un proces de învățare și progres pe tot parcursul vieții.

Este esențial ca locul și rolul autorităților locale în procesul de aderare să fie bine înțeles de guvernul central. Asigurarea independenței politice, administrative și financiare a autorităților locale este esența unei societăți democratice. În acest sens, Asociațiile naționale ale autorităților locale au un rol important în procesul de promovare și apărare a intereselor autorităților locale.

Bunele noastre contacte și cooperarea cu autoritățile naționale sunt de o importanță deosebită pentru succesul reformelor la nivel local, precum și pentru consolidarea eficientă a capacității în administrația locală. NAMRB poate împărtăși cu toate asociațiile membre NALAS experiența sa extinsă atât în procesul de negociere, pre-aderare, cât și în anii de aderare la UE.

Vom folosi timpul în care Asociația noastră prezidează NALAS pentru a împărtăși tuturor colegilor și partenerilor noștri lecțiile învățate despre această cale dificilă. Sper că în mandatul acestei președinții vom avea ocazia să cooperăm nu numai online, dar și „pe viu”.

Autor: Sunteți primar al municipiului Pavlikeni deja de 9 ani. Care este realizarea cu care vă mândriți cel mai mult?

EM: În ultimii nouă ani, municipalitatea Pavlikeni a atins câteva obiective importante. Au fost demarate procesele de reînnoire și dezvoltare a infrastructurii noastre, am susținut viața culturală și am creat oportunități pentru sport și recreere.

Pavlikeni nu se numără printre marile municipalități din Bulgaria, dar a înregistrat progrese semnificative. Astăzi municipalitatea este guvernată de gândire, pragmatism și viziune pentru dezvoltare. În municipalitatea noastră se fac mai multe investiții publice pe cap de locuitor decât în marile orașe regionale, iar beneficiile acestor investiții sunt vizibile pentru ochii tuturor.

Activitățile noastre principale includ reparația drumurilor și străzilor, construcția de locuri de joacă și renovarea clădirilor publice precum grădinițe, școli și spitalul municipal. Un element important este construirea de noi centre sociale pentru copii și dezvoltarea generală a programului social al municipalității în sprijinul cetățenilor noștri nevoiași.

Pavlikeni atrage deja noi investitori. Interesul pentru municipalitatea noastră crește din cauza locației noastre strategice, a apropierii de autostrada în curs de construcție „Hemus” și a atitudinii bune a autorităților locale față de problemele și nevoile businessului.

Cauza mea personală este să deschidem orașul spre cooperarea internațională. Relațiile noastre cu multe orașe și municipalități europene sunt din ce în ce mai intense. Împreună cu municipalitățile din Spania am creat un model pentru abordarea șomajului. Lucrăm cu colegii noștri din Călărași pentru prevenirea dezastrelor. Suntem înfrățiți cu orașul Starodub din Rusia, Lomza din Polonia, Leova din Republica Moldova și Boldești-Scăieni din România. Am stabilit relații cu orașul Pruzhany din Bielorusia. Din toate aceste relații putem trage idei bune pentru procesul de guvernare și pentru experiența lor în sprijinul cetățenilor.

Activitățile legate de protecția mediului sunt printre principalele accente în activitatea noastră. Am finalizat un proiect pe scară largă pentru construcția stației de epurare din orașul Pavlikeni și înlocuirea rețelei de canalizare. Am introdus măsuri de economisire a energiei într-o serie de clădiri publice și continuăm cu proiecte similare. Lucrăm la înlocuirea rețelelor de apă din oraș care vor limita pierderile de apă din rețea. În această perioadă s-a construit depozitul regional pentru tratarea deșeurilor municipale, care în prezent deservește cinci municipalități. Lucrăm împreună cu școlile pentru a crește gradul de conștientizare a copiilor noștri cu privire la protecția mediului.

Ne păstrăm moștenirea culturală ce atrage tot mai mulți turiști.

Realizările noastre au fost lăudate de o serie de organizații. Suntem câștigătorii premiului pentru o municipalitate prosperă, am primit din nou eticheta europeană pentru inovație și bună guvernare la nivel local al Consiliului Europei, îndeplinim cele mai înalte standarde de calitate și securitate a informațiilor.

În Bulgaria, Pavlikeni este cunoscut ca orașul oamenilor frumoși și al trandafirilor. Acesta este motivul pentru care aș fi cu adevărat mulțumit dacă membrii NALAS ar găsi timp să ne fie oaspeți. 

Autor: Trăim în vremuri destul de turbulente. Întreaga lume este afectată de pandemia COVID-19, iar regiunea noastră nu face excepție. Cum s-a adaptat municipalitatea la noile condiții? Ce măsuri de sănătate, sociale și economice ați aplicat?

EM: Autoritățile bulgare au anunțat starea de urgență în legătură cu pandemia COVID-19 la 13 martie. Chiar înainte de aceasta, am activat planurile municipale de prevenire a crizelor și până în prezent implementăm strict aceste măsuri. A lucra într-o criză globală a fost o provocare pentru noi, dar am reușit să facem față destul de bine.

Scopul acțiunilor noastre este de a limita răspândirea. Inițial, toate locațiile pe care le-am considerat că ar putea duce la adunări mari de oameni au fost închise – cum ar fi parcuri, centre comunitare, săli sportive, muzee, grădina zoologică și altele. Activitatea mai multor spații comerciale a fost limitată. Am luat măsuri pentru dezinfectarea spațiilor publice.

O serie de măsuri de siguranță au fost puse în aplicare în spitalul municipal, pentru a preveni situația de a impune carantină pe întreaga clădire, în cazul dacă apăreau pacienți COVID-19 pozitiv. Pacienții sunt testați înainte de internare la spital. Pentru aceștia este prevăzută o intrare separată.

Am lucrat din greu pentru a oferi protecție tuturor angajaților municipali și a lucrătorilor medicali din prima linie.

Municipalitatea oferă serviciul patronaj social la domiciliu, care își sprijină utilizatorul cu livrare de mâncare și îngrijire în gospodăriile persoanelor singure, persoanelor cu dizabilități și persoanelor în situații de risc. După introducerea stării de urgență, serviciul patronaj social la domiciliu a crescut tipurile de servicii furnizate, precum și sfera de aplicare a acestora în ceea ce privește populația.

De asemenea, am luat măsuri pentru a informa în detaliu cetățenii despre toate aspectele activităților noastre. O secțiune specială cu informații despre noua boală, măsurile luate și restricțiile impuse a fost creată pe site-ul municipalității. Publicăm un buletin informativ online zilnic. Este important de menționat că informațiile sunt traduse și în engleză, deoarece avem mulți străini care locuiesc în municipiul Pavlikeni.

Pentru mine a fost impresionant cum noul pericol a unit comunitatea locală. Mulți dintre concetățenii noștri s-au alăturat ca voluntari și au ajutat la livrarea de alimente și echipamente de protecție în sate. Alții au cusut măști în casele lor și le-au furnizat gratuit. Multe companii s-au alăturat campaniilor noastre de donare cu asistență materială și financiară.

În ceea ce privește antreprenorii locali, municipalitatea Pavlikeni a decis să scutească de taxe pentru chirie toți utilizatorii bunurilor municipale afectați de criză. Termenele de plată a impozitelor locale pentru 2020 au fost prelungite. Odată ce pandemia va trece, avem în vedere măsuri pentru a sprijini recuperarea.

Autor: Jelena Janevska, Manager de cunoștințe și comunicare a NALAS

 

sursa: nalas.eu

 

Imprimare