Au ameninţat că vor ieşi în stradă şi s-au ţinut de cuvânt. Primarii din toată ţara au pichetat, astăzi, sediul Guvernului şi Palatul Republicii. Aleşii locali i-au acuzat pe guvernanţi că tergiversează adoptarea legii finanţelor locale, urmărindu-şi astfel propriile interese. Au mai afirmat că mulţi dinte colegii lor au fost împiedicaţi să participe la eveniment. De cealaltă parte, reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare susţin că primarii sunt manipulaţi de PCRM. Cei din urmă neagă acuzaţiile. 
Primarii veniţi din toate colţurile ţării au afişat pancarte prin care îndemnau guvernanţii să voteze în lectură finală legea privind finanţele publice locale, astfel încât aceasta să intre în vigoare începând cu 2014. La protest a participat şi edilul capitalei, care s-a arătat deranjat de faptul că mulţi colegi au lipsit de la eveniment.
După ce au ţinut discursuri înflăcărate în faţa Guvernului, primarii s-au îndreptat către Palatul Republicii. Acolo, deputaţii liberali, dar şi neafiliatul Mihai Godea s-au solidarizat cu aleşii locali şi le-au promis că vor pleda pentru implementarea acestei legi. De cealaltă parte, membrii coaliţiei de guvernare spun că implementarea legii va fi posibilă doar după ce proiectul va fi revizuit. Mai mult, liberal-democraţii acuză primarii că sunt manipulaţi de comunişti.
De cealaltă parte, liderul PCRM neagă faptul că în spatele acestor proteste ar sta formaţiunea pe care o conduce.
Precizăm că proiectul de lege privind finanţele publice locale a fost aprobat în două lecturi de Legislativ şi este o condiţie impusă de Uniunea Europeană. Iniţiativa prevede formule echitabile de transferuri generale de la puterea centrală, astfel că primăriile vor primi bani în funcție de mărimea teritoriului şi numărul de locuitori.

 

Imprimare