Alexandra Piscunov a activat în calitate de profesor universitar la Universitatea de Stat din Cahul. La alegerile locale din 2019 câștigă primul mandat de aleasă locală în satul de baștină Vadul lui Isac, Cahul. Crede că satele noastre au viitor datorită oamenilor care vor reveni la baștină.

Sunteți la jumătatea primului mandat. Ce reușește să facă un ales local într-o perioadă atât de scurtă?

Alexandra Piscunov: Am auzit dimineață un cântec în care mi-a părut semnificativ un vers: „Suntem prea mici pentru o dragoste atât de mare.” Unii colegi care au mai multe mandate îmi spun uneori că am făcut foarte multe doar în doi ani.  Știu foarte bine că aspirațiile, dorințele, obiectivele mele sunt prea mari, dar e greu să realizezi ceva dacă nu visezi și nu îți stabilești anumite scopuri. Primul lucru pe care am reușit să-l fac a fost să revin în localitatea mea de baștină nu doar cu gândul, dar și cu fapta. Chiar dacă am fost plecată mulți ani, nu departe, la Cahul, am fost foarte des în sat și parcă nu am reușit să uit oamenii. Acum însă a avut loc această integrare veritabilă care mă ajută. Un primar,  ca să-și realizeze obiectivele, trebuie să-și cunoască anturajul, oamenii din comunitate și potențialul. Suntem la început de cale în această activitate și îmi doresc să realizez foarte multe, iar dacă dorința este mare atunci creezi și posibilități, pentru că ele constituie o componentă a succesului.

Ați încuraja și alte femei să candideze pentru o funcție publice?

Alexandra Piscunov: Da, dacă au în preajmă persoane care să le susțină, mai ales membrii familiei: soț, copii, frați, surori. Atunci când te aventurezi să obții un mandat de aleasă locală, există și riscul de a fi mai puțin cu familia, mai puțin cu treburile casnice și dacă ai persoanele care împart cu tine principiile pe care le ai, eforturile pe care le depui, atunci da, merită. Noi tot promovăm conceptul de egalitate de gen, dar nu pot să spun că bărbații sunt mai buni sau femeile sunt mai bune, oamenii sunt diferiți și fiecare are potențialul său, capacitatea și dorința de a face ceva. Sigur că recomand  să se implice femeile care ar putea și știu că sunt în stare să împartă obligațiile profesionale și cele personale, în așa fel încât să nu renunțe în totalitate la familie, dar nici nu trebuie să uiți că ți-ai asumat o responsabilitate într-o anumită funcție publică. Un alt lucru important este să ai echipă care nu e neapărat să aibă același crez, dar e bine să privească în aceeași direcție și fiecare să-și aducă contribuția în măsura posibilităților.

Au viitor satele  Republicii Moldova?

Alexandra Piscunov: Sunt optimistă și cred că satele noastre au viitor. Vorbesc cu persoane din diasporă, rude, prieteni care au plecat de mai mult timp și revin acasă doar de sărbători. Chiar dacă nu e mare procentajul, unii dintre ei își exprimă dorința de a reveni acasă, satul nostru are o așezare geografică favorabilă, în preajma unui râu, aproape de frontieră, de traseul internațional. Ei vin, investesc în case, în gospodăriile de aici și cred că vor să-și petreacă, cel puțin anii de bătrânețe, în liniște, acolo de unde au plecat. Nu cred că nu mai sunt oameni care iubesc cu adevărat ceea ce înseamnă patrie, baștină, neam, rădăcini. Nu suntem noi primii și nici ultimii care am fost afectați de migrație. Până la urmă revin oamenii care au ambiții, cei care încearcă să-și facă mici afaceri. Dar este nevoie și de anumite politici de stat, sociale, educaționale, tot ce ține de susținerea și menținerea tinerilor care vor să-și găsească rostul acasă.

Ați fost lector universitar la Universitatea de Stat din Cahul, pe Dvs. ce v-a determinat să vă întoarceți în sat?

Alexandra Piscunov: Cred că rămân a fi omul neastâmpărat, am un fel al meu de a fi în ceea ce privește capacitatea mea de relaționare, de convingere, de lansare și realizare a inițiativelor. Mi-am zis că dacă pot de ce să nu o fac, mai ales că nu am lipsit niciodată prea mult din sat, nici fizic, dar nici cu lansarea inițiativelor. Eu am avut noroc de profesori și colegi de excepție, întotdeauna la noi în sat s-au promovat valorile adevărate, cultura, artă, tot ce ține de suflet și mi-am spus că aș putea să fac parte din comunitatea Vadul lui Isac.

Care este rolul CALM-ului în activitatea aleșilor locali?

Alexandra Piscunov: Sunt foarte recunoscătoare pentru că am avut marele noroc ca în prima săptămână de activitate să merg la seminarul organizat de CALM pentru femeile primare. Temerile mele din start erau legate de aspectul financiar: buget, contracte etc, un domeniu în care mai puțin am fost implicată anterior, iar schimbul de bune practici și instruirile pe care ni le oferă CALM-ul sunt de mare ajutor. În afară de aceasta, oamenii din cadrul CALM, inclusiv primarii, sunt de-o mare valoare. Nenorocul nostru a fost să nimerim și în această perioadă pandemică. Cu toate acestea, datorită informațiilor și cunoștințelor pe care le obținem prin   intermediul rețelelor de socializare și instruirilor online, am  sentimentul că sunt pe calea cea dreaptă. Dacă din start aveam niște temeri și mă întrebam dacă voi reuși, acum îmi dau seama că din copilăria timpurie toată lumea se învață prin probe și greșeli. Aici nu avem dreptul să greșim prea mult, oamenii vor azi, aici și acum niște rezultate care le-ar face viața mai ușoară. Contribuția CALM-ului este enormă pentru că te simți membru al unei familii care are niște principii sănătoase, niște scopuri pe care, fără îndoială, trebuie împreună să le realizăm.

Imprimare