Astăzi, de Ziua Autonomiei Locale și a lucrătorului administrației publice locale, împreună cu Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova, am semnat acest acord, care pune bazele unei colaborări de durată între instituția Președinției și primari, administrația publică locală în general.

Republica Moldova va deveni o țară prosperă numai dacă schimbarea spre bine se va face simțită în fiecare sat, oricât de mic ar fi acesta, în fiecare oraș. Dezvoltarea locală este cheie pentru a crește standardele de viață ale cetățenilor.

Primarii sunt în prima linie în această muncă. Așteptările față de primari din partea locuitorilor sunt mari. Oamenii vor să aibă apă la robinet, oamenii vor să aibă sistem de canalizare, oamenii vor să meargă pe drumuri bune, oamenii vor să aibă iluminare stradală. Oamenii vor să vadă dezvoltarea oportunităților de muncă în localitățile lor, indiferent dacă este vorba de agricultură, comerț sau turism.

Toate aceste lucruri – și multe altele – sunt așteptate din partea primarilor. Iar primarii trebuie să aibă toate resursele și pârghiile necesare ca să poată asigura dezvoltarea localităților și, respectiv, să rezolve aceste probleme.

Problemele cetățenilor și proiectele de anvergură – mai ales proiectele de infrastructură – necesită foarte mulți bani. În cele mai dese cazuri, bugetele localităților sunt foarte mici; acestea permit doar să se rezolve probleme mai mici. Problemele mari necesită resurse mari. Și aici, din păcate, primarii din Republica Moldova de ani de zile se confruntă cu o problemă majoră.

Atunci când banii statului care se colectează din impozite plătite de locuitorii tuturor localităților se împart uneori de către politicieni iresponsabili, corupți, nedrept. Unele localități primesc bani pentru dezvoltare, iar alte localități nu primesc bani pentru dezvoltare. Am văzut acest lucru și acum, de curând, când a fost adoptat, la miez de noapte, bugetului statului. Și am văzut câtă nedreptate a fost în decizia de a aloca pentru anumite localități bani, iar pentru altele – nu.

Noi trebuie să punem capăt acestor nedreptăți. Banii statului sunt banii tuturor cetățenilor. Avem nevoie, în primul rând, de mecanisme clare, corecte de alocare transparentă a resurselor pentru dezvoltarea localităților din Republica Moldova. Și, bineînțeles, avem nevoie de politicieni și de oameni în funcții de răspundere care respectă legea, care respectă toți cetățenii și care pun în aplicare politici corecte față de toți cetățenii. O să muncim împreună pentru ca abuzurile să înceteze, iar cei care comit aceste abuzuri să fie sancționați.

De asemenea, o sursă de finanțare pentru proiectele de dezvoltare în comunitățile noastre sunt cele care vin din resurse externe. Și avem mulți primari care reușesc să aducă în localitățile lor proiecte finanțate din surse externe.

Aici – am făcut și în trecut angajamente – și am reiterat și astăzi, la discuția pe care am avut-o cu reprezentanții CALM – angajamentul meu de a convinge partenerii de dezvoltare să aloce resurse și prin mecanisme directe de finanțare a administrației publice locale, ca să nu se implice politicul de aici, de pe loc, în distribuirea acestor resurse.

Am discutat astăzi și despre necesitatea de a rezolva problema contribuției, pentru că, pentru anumite proiecte, suma contribuției este destul de mare – și în loc să se aloce în mod abuziv, cum s-a făcut în această anexă din buget doar pentru unele primării – acești bani ar putea fi alocați într-un fond de cofinanțare a proiectelor pentru localitățile din toată țara.

Există probleme, dar există și soluții. Și angajamentul este să contribui, împreună cu echipa mea, ca să punem în aplicare aceste soluții cât mai repede.

O problemă majoră, despre care auzim de ani de zile, sunt controalele abuzive – făcute iarăși în interes politic, iar uneori pentru a extrage bani – din partea unor funcționari, din partea unor instituții ale statului. Am transmis acest mesaj și altădată – și vreau să repet și aici – un mesaj către instituțiile publice, mai ales instituțiile publice centrale: să înceteze controalele abuzive împotriva administrației publice locale, și mai ales împotriva primarilor, să respecte legea și să se concentreze mai ales pe depistarea și sancționarea corupției mari – și noi cu toții știm unde se găsește corupția mare. Să nu creeze obstacole administrației publice locale în situație în care aceasta își face treaba bine și încearcă să rezolve problemele cetățenilor problemele de zi cu zi.

Am discutat astăzi și despre faptul că în aceste săptămâni, în aceste luni, în Republica Moldova va decurge procesul de elaborare a programului de asistență împreună cu Uniunea Europeană pentru următorii 7 ani și cred că proiectele de dezvoltare comunitară trebuie să fie o prioritate în acest plan de asistență a Uniunii Europene pentru următorii 7 ani. Împreună cu echipa și împreună cu reprezentanții CALM o să participăm la aceste discuții pentru a ne asigura că vor fi planificate resurse și cetățenii Republicii Moldova din toate localitățile vor putea să beneficieze de această asistență.

Cu aceasta ocazie, vreau să felicit încă o dată toți primarii, toți lucrătorii administrației publice locale, să le mulțumesc pentru curajul de care au dat dovadă și continuă să dea dovadă, uneori în condiții foarte vitrege, pentru munca pe care o depun ca să ajute cetățenii în situații foarte grele. Și să repet angajamentul meu de a-i susține, de a mobiliza mai multe resurse ca să putem să deschidem locuri de muncă în localitățile noastre și ca să putem să implementăm proiecte, pentru ca viața cetățenilor să devină mai bună. Vă mulțumesc.

Imprimare