Larisa Voloh este primar al satului Palanca, Ștefan Vodă. Este vicepreședinte al CALM și președinte al Rețelei Femeilor CALM. Declinul demografic, lipsa locurilor de muncă pentru tineri dar și a unui plan national de dezvoltare a satelor fac tot mai dificil mandatul de ales local. Chiar și în asemenea condiții, încă mai avem aleși locali care cred că satele Republicii Moldova pot deveni atractive pentru tânăra generație și fac tot ce le stă în puteri pentru a crea oportunități de dezvoltare a localităților.

Anul 2021 aduce speranța noilor realizări…

Larisa Voloh: Anul 2021 vine cu mare așteptări. Este un an în care ar trebui să redresăm tot ceea ce nu am putut realiza în 2020 – un an al marilor provocări, cred că așa va rămâne în istorie. O mare provocare rămân a fi amprentele lăstate de anul precedent, atât în domeniul economic, cât și în cel social și în timp vom vedea adevăratele consecințe ale pandemiei. Pentru a redresa situația vom avea de  muncit foarte mult. În anul 2020 am urmărit cum numărul populației descrește brusc și aceasta este o consecință a celorlalte nevoie pe care le avem.  Încercăm să sporim nivelul de trai al oamenilor, iar cea mai complicată provocare rămâne a fi stoparea declinului demografic, dar și fuga aceasta a populației din localități.

Cum se explică această scădere a numărului populației, mai ales că în localitatea Dvs există un punct vamal care ar trebui să creeze niște oportunități?

Larisa Voloh: Este evident că așezarea geografică este una benefică pentru Palanca și ar trebui să resimțim o creștere economică. Din păcate, plecarea tinerilor din localitate este legată de lipsa locurilor de muncă bine plătite, natalitatea este este în descreștere și am înregistrat un nivel înalt al mortalității, mai ales în anul 2020. Localitatea Palanca este atractivă ca zonă și oferă o anumită perspectivă, doar că oamenii își doresc să aibă oportunități acum, nu peste cinci sau zece ani. În anul 2014 vedeam în roz șansele de dezvoltare ale localității noastre. Astăzi , din păcate, culorile sunt tot mai sumbre și mă refer nu doar la faptul că pleacă tinerii, dar resimțim și o scădere a forței de muncă calificate, avem tot mai puțini specialiști buni, inclusiv în domeniul administrației publice. Ducem lipsă de oameni competenți pentru că este mare gradul de îmbătrânire a populației bine pregătite încă în perioada sovietică sau post-sovietică . Avem nevoie ca de aer de tineri bine școliți, instruiți, cu idei inovative, care ar dori să vină să investească în localitate, să-și realizeze visele acasă.

Și ce ar putea face un primar, cu competențe limitate, pentru a redresa situația?

Larisa Voloh: Cred că există foarte mulți colegi primari care depun mult efort și, probabil, reușesc să stopeze măcar parțial acest fenomen al migrației. Este o muncă titanică dar care poate da rezultate acolo unde sunt puse foarte bine niște accente pe atragerea investițiilor, dezvoltarea noilor afaceri, în special a celor mici și mijlocii, încurajarea tinerilor să activeze în domenii noi, cum ar fi cel al energiei regenerabile, agricultura ecologică, turism, promovarea anumitor branduri locale etc. Cred că trebuie să ne axăm pe dezvoltarea economică a localităților. În ultimii ani localitatea Palanca a dezvoltat servicii foarte bune – este gazificată, asigurată cu apă potabilă, iluminat stradal, tehnologii, internet,  fibră optică și cu toate acestea nu avem  un flux atât de mare de persoane care ar fi interesate să investească în această localitate. Probabil și la nivel de administrare, de management ar trebui să revedem conceptele noastre și să încercăm să investim în alte domenii mai ales că problemele sociale sunt, practic, soluționate. Avem instituții renovate și foarte puțini beneficiari ai acestora.

Care ar fi rolul autorităților centrale în salvarea satelor Republicii Moldova?

Larisa Voloh: Nu există un program național foarte bine gândit care să încurajeze tinerii să revină în localitățile rurale și să susțină dezvoltarea satelor din punct de vedere economic. Există programul IFAD, dar nu cred că acesta este de ajuns. Avem nevoie de mai multe fonduri naționale din care ar putea să fie finanțate anumite proiecte locale. Nu există un concept național bine gândit și din acest motiv fiecare face ce poate, în funcție de cunoștințele și abilitățile pe care le are, dar așa nu cred că vom reuși prea multe. Eu consider că în ultimii zece ani batem pasul pe loc, discuțiile noastre cu autoritățile centrale nu se materializează în acțiuni concrete, îndreptate spre îmbunătățirea situației din administrația publică locală și, ca rezultat, din localități.

Mai multe femei au fost alese în funcția de primar în anul 2019 . Cât de complicat este pentru ele să însușească într-un timp foarte scurt tot ceea ce trebuie să facă un ales local?

Larisa Voloh: Primarii de  la primul mandat au venit cu anumite așteptări, idei, planuri și toate acestea au fost spulberate de pandemie. Chiar și aleșii locali cu mai multe mandate s-au confruntat cu diverse probleme la nivel local. Au și bărbații atuurile lor, doar că femeile parcă pun mai mult suflet în ceea ce fac. În condițiile în care nu există o specialitate de primar și toate aceste activități trebuie să le însușești, iar managementul în administrația publică locală nu este cel mai ușor, instruirea devine un factor esențial pentru a reuși să administrezi o localitate. În primăriile unde lipsesc specialiștii competenți, primarul trebuie să-și mai asume o parte din atribuții. Cunoscând toate aceste realități, în scopul susținerii, instruirii, pregătirii și creșterii competențelor doamnelor de la primul mandat, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), cu susținerea UN Women -Entitatea Națiunilor Unite în Republica Moldova, a organizat mai multe instruiri online, așa cum sunt cerințele timpului. Aceste instruiri au coagulat acest grup de doamne primar, dar și le-au dat mai multe încredere în forțele proprii fiind prezentate diferite bune practici și experiența altor doamne care au mai multe mandate și au reușit să implementeze proiecte de succes în localitățile lor. De asemenea, în cadrul acestor instruiri au fost elaborate strategia de dezvoltare și planul de acțiuni ale  Rețelei Femeilor Primar din cadrul CALM.

Natalitatea e în scădere, tineri și buni specialiști nu prea avem în sate, e foarte greu să aduci investitori în mediul rural. În aceste condiții, ce vă motivează să mai candidați pentru un mandat, să mai aplicați la un proiect, să continuați această activitate?

Larisa Voloh: Existența unei probleme nu neapărat te face să renunți. Dimpotrivă, ea te face să încerci să găsești soluții pentru a schimba situația. Realitățile de astăzi sunt niște consecințe a unor evenimente care au avut loc, a unor acțiuni sau inacțiuni, a unor activități care nu au fost bine cumpătate. Cât n-ar părea de banal, dar ne motivează oamenii care stau în spatele nostru, cei care au încredere în noi,  care consideră că suntem cei mai buni și din acest motiv suntem liderii localităților noastre, că împreună cu ei am putea să schimbăm lucrurile. Am rămas cei care ținem cu adevărat la locul de unde venim. Avem misiunea de a păstra, de a dezvolta și de a lăsa aceste localități într-o formă mai bună decât erau până la noi. Am mare speranță că activitățile pe care deja le-am conceput în localitatea noastră vor da roade în timpul cel mai apropiat. Îmi doresc foarte mult ca Palanca să devină o localitate atractivă, o carte de vizită a Republicii Moldova, să fim un exemplu bun pentru alte localități din țară. Am convingerea că de multe ori problemele ne fac mai puternici. Trebuie să încercăm să aducem oamenii înapoi în sate, să le oferim locuri de muncă bine plătite, condiții decente de trai, servicii de calitate, o școală bună pentru copiii lor și o perspectivă de viitor. Omul vrea să trăiască într-un mediu curat, sănătos și este liniștit acolo unde este sigur că copiii lui au viitor.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare