În preajma satului Varniţa, raionul Anenii Noi, va fi construit un iaz, iar ulterior altele 5 în cascadă, pentru irigare în gospodăria bio-organică „Gura Bâcului”, pe o suprafaţă de 27,9 hectare. Sensul conceptului gospodăriei bio-organice este gestionarea agriculturii ţărăneşti în condiţii naturale, fără aplicarea pesticidelor.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, proiectul este înaintat de firma austriacă „Holzer Permaculture” şi este bazat pe păstrarea sistemelor de autoconservare, folosirea solului în mod natural, cu scopul obţinerii produselor agricole ecologic pure. În prezent, reprezentanţii ministerului, dar şi cei ai Inspectoratului Ecologic de Stat etc., examinează proiectul de execuţie a lucrărilor.
Ministerul Mediului a salutat iniţiativa de dezvoltare şi răspândire a conceptului de permacultură (cultură permanentă), bazată pe imitarea relaţiilor ce există în ecosistemele naturale, dar cu condiţia respectării legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, transmite IPN.
Imprimare