La data de 26 septmebrie 2014, s-a desfășurat Masa rotundă pentru administrațiile publice locale din Regiunea de Dezvoltare Nord cu genericul ”Evoluția administrației publice locale în Letonia în contextul integrării europene. Exemple și bune practici pentru APL din Republica Moldova”.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul evenimentului Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția II, organizat de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord în colaborare cu Primaria orașului Soroca și Congresul Autorităților Locale din Moldova.

Scopul activității a fost de a informa Admiistrațiile Publice Locale din regiune despre exemplele de bună administrare din Letonia și Moldova, schimbul de experiență între țări, stabilirea parteneriatelor, discutarea Planului comun de activitate al CALM din Republica Moldova și Letonia.

Cu un cuvînt de salut pentru participanții mesei rotunde au venit doamna Tatiana Badan – Președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, dl Ion Bodrug – Director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Eugenia Butnitca – Reprezentant al Ministerului Ocrotirii Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia și doamna Elita Kresse – Asociația Autorităților Locale din Letonia.

Dl Alexandru Osadci – Expert CALM, a prezentat o informație amplă privind situația actuală în domeniul Administrației Publice Locale și rolul autorităților locale în dezvoltarea economică și regională.

Este de menționat că în contextul celei de-a doua ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, Orașele Edineț și Soroca au semnat un acord de colaborare cu orașul Rēzekne din Letonia.

Președintele orașului Rēzekne din Letonia, Aleksandrs Bartaševičs, a menționat că legăturile de colaborare dintre orașele Edineț și Soroca, pe de o parte, și orașul Rēzekne, pe de altă parte, pot fi valorificate pe linie economică și culturală, precum și în sfera schimbului de experiență în domeniul realizării proiectelor de dezvoltare socio-economică.

Atât primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, cât și primarul de Soroca, Elena Bodnarenco, au apreciat înalt posibilitatea semnării unui acord de colaborare cu administrația unui oraș în continuă dezvoltare din Letonia precum e Rēzekne.

La ceremonia de semnare a celor două acorduri de colaborare a participat o delegație letonă din componența căreia au făcut parte 20 de reprezentanți ai administrației publice locale și ai organizațiilor neguvernamentale din mai multe localități din Letonia.

Imprimare