O delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a întreprins, în perioada 29-31 mai, o vizită de studiu în România. Evenimentul a avut loc cu suportul companiei URBIO – specializată în tehnologii moderne în domeniul iluminatului public și a Asociației Administratorilor Publici din România.

Primarii din R. Moldova au participat la Conferința „Comunități inteligente: oportunități și provocări în Estul Europei”, eveniment ce s-a desfășurat în incinta Parlamentului României. În cadrul Conferinței au fost prezentate oportunitățile de cooperare între autoritățile locale și diverse instituții finanțatoare din România, inclusiv BERD sau Vodafone.

Compania URBIO a prezentat viziunea sa și oportunitățile actuale de modernizare a rețelelor de iluminat public din sate și orașe, inclusiv cele din R. Moldova. „URBIO are experiență vastă în elaborarea și implementarea proiectelor, fiindu-ne prezentate acțiuni concrete realizate în ultima perioadă de timp”, a declarat directorul executiv al CALM, Viorel Furdui. Reprezentantul CALM a menționat că URBIO, în parteneriat cu mai multe autorități locale din R. Moldova au aplicat la fonduri transfrontaliere și există șanse reale în vederea implementării acestor proiecte.

Primarii din R. Moldova au vizitat fabrica de producere a companiei URBIO – lider pe piața iluminatului public, ce impresionează prin soluțiile sale complete și personalizate, de telegestiune inovatoare, cu capacitate de a controla, monitoriza și gestiona funcționarea în parametri optimi ai rețelei de iluminat și, respectiv, a fiecărui aparat în parte, cu obținerea de reduceri semnificative de consum de energie electrică și implicit de costuri. Această experiență a oferit tuturor o perspectivă valoroasă asupra inovațiilor în domeniul iluminatului public în comunitățile noastre.

O altă vizită a avut loc la Primăria Sectorului 6 București, unde aleșii locali au discutat cu administratorul public, Dl Paul Moldovan, care le-a împărtășit din experiența echipei Primăriei în atragerea fondurilor europene, implementarea proiectelor și administrarea eficientă a acestui sector al capitalei României.

Un alt eveniment distinct a constituit întrevederea delegației CALM cu Ambasadorul Republicii Moldova în România, Excelența SA, Victor Chirilă. Temele abordate au vizat dezvoltarea cooperării dintre APL din R. Moldova și România, inclusiv pe domenii precum cel social, cultural sau economic.

Imprimare