Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat ajustări la modalitatea de traversare a frontierei de stat de către refugiații din Ucraina

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au adoptat, în cadrul ședinței de miercuri, 4 mai, câteva ajustări la modalitatea de traversare a frontierei de stat de către refugiații din Ucraina. Astfel, cetățenii ucraineni, care au intrat pe teritoriul R.Moldova în baza unui act de identitate, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat, vor putea părăsi teritoriul țării noastre, prezentând același document.

Potrivit unei note informative a Guvernului, aceste condiții de traversare a frontierei de stat în regim facilitat, vor putea fi aplicate doar o singură dată, iar Poliția de Frontieră urmează să informeze cetățenii ucraineni despre noile prevederi CSE în acest sens.

Totodată, au fost ajustate măsurile privind protecția copiilor aflaţi în situație de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, care traversează frontiera de stat din partea Ucrainei. Astfel, persoanele responsabile pentru preluarea minorilor, vor efectua o evaluare a fiecărui caz individual în baza unui document, aprobat prin ordinul ministrului Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, membrii CSE au decis că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu va elibera licențe pentru furnizarea gazelor naturale pe durata stării de urgență.

De la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, perioada 24 februarie – 3 mai, în R.Moldova au intrat 410.120 de cetățeni ucraineni, dintre aceștia, pe teritoriul țării noastre au rămas 90.086 de oameni, iar 310.461 au ieșit din țară (258.654 pe segmentul R.Moldova-România, iar 51.807 pe segmentul R.Moldova-Ucraina).

De la debutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, R.Moldova a fost una dintre cele mai solicitate destinații pentru refugiații ucraineni. Țara noastră este statul cu cei mai mulți refugiați ucraineni, raportat la numărul de locuitori. În acest context, mai multe țări și organizații internaționale au oferit ajutor autorităților moldovene, pentru a gestiona criza refugiaților, dar cei mai mulți bani au fost alocați din bugetul de stat, potrivit cifrelor făcute publice de autorități.

Imprimare