Gheorghe Bivol este colonel, șef al Direcției Regionale Căutare-Salvare Nr 1 al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). În perioada 2012-2020, în rezultatul colaborării CALM, IGSU și Rețeaua Proiectelor Structurale din Austria „We help, în Republica Moldova au ajuns peste 40 de autospeciale, 11 dintre acestea devenind proprietate a comunităților locale. De asemenea, în aceste localități au fost create posturi de pompieri și pregătiți mai bine de 100 de voluntari care să intervină în situații de urgență până la sosirea pompierilor profesioniști.

Colaborarea cu CALM și asociația din Austria ajută IGSU…

Gheorghe Bivol: Cooperarea cu Rețeaua Proiectelor Structurale „We help din Austria și Congresul Autorităților Locale din Moldova este importantă pentru întreg Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Datorită susținerii pompierilor voluntari din Austria, reușim să intervenim mai rapid în ajutorul populației.  Asociația din Austria donează autospeciale pentru autoritățile publice locale, iar acestea, la rândul lor, formează echipe de pompieri voluntari care sunt forța primară în cazul unor intervenții de acest gen.

Pompierii profesioniști din Austria și Republica Moldova îi instruiesc pe voluntarii care se implică în acest proces…

Gheorghe Bivol: Instruirea pompierilor voluntari durează pe parcursul întregii activități. Este un plan de lecții, dar atunci când sunt donate autospecialele anumitor localități din Republica Moldova, voluntarii fac lecții practice împreună cu pompierii profesioniști din raionul respectiv și colegii lor din Austria. Acest lucru presupune teorie, practică, dar și conlucrarea subdiviziunilor noastre cu autoritățile publice locale.

Care este starea acestor autospeciale donate de către Austria?

Gheorghe Bivol: Din 2012, atunci când a început implementarea acestor proiecte și până în prezent, toate autospecialele donate Republicii Moldova erau într-o stare excelentă. Chiar dacă au fost utilizate, capacitatea lor de intervenție este foarte înaltă. Înainte de a fi aduse în Republica Moldova, acestea sunt deservite și completate la capacitate maximă. De reținut este că pentru fiecare autospecială este nevoie de o instruire individuală.

În  Republica Moldova să fii pompier este la fel de prestigios ca în Austria?

Gheorghe Bivol: În ambele state funcția de pompier este prestigioasă dar sper că încrederea populației în noi va deveni din ce în ce mai mare.

A venit primăvara și sunt multe incendii de vegetație…

Gheorghe Bivol: Toate incendiile respective au loc din cauza factorului uman. Unii oameni încă nu conștientizează care ar putea fi urmările  imprudenței sau arderii intenționate a vegetației, astfel afectează ecologia și pun în pericol nu doar localitățile lor, dar pe noi toți deoarece  toți trăim pe același pământ și respirăm același aer.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare