La data de 29 septembrie 2014, în raionul Comrat, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Fundația SOROS, au continuat Campania de informare privind Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

Conţinutul şi importanţa Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost discutat cu primarii din Unitătea Teritorială Administrativă Găgăuzia. 

Scopul campaniei de informare, este de a explica edililor locali esența și miza integrării europene și cum pot folosi aceștia pârghiile oferite de Acordul de Asociere în beneficiul comunităților care le-au oferit votul de încredere! 

Seminarul a fost deschis de către domnul Nicolai Gotișan Președintele Asociației primarilor și aleșilor locali din UTA Gagauzia, primar de Beșghioz, care a salutat pe cei prezenți și a ținut să mulțumească CALM-ului pentru organizarea evenimentului. ”Consider că acest seminar informativ este unul binevenit și cu siguranță necesar. Informația care va fi prezentată de domnii experți, ne va ajuta să cunoaștem mai bine aspectele Acordului de Asociere ce țin de administrația publică locală, aspectele de ordin politic și economic. Astfel, astăzi avem ocazia să obținem răspunsuri la toate întrebările ce ne interesează pe noi ca reprezentanți ai APL” a subliniat domnul Gotișan

De asemenea cu un cuvînt de salut pentru participanți a venit și domnul Mihail Formuzal  Bașcan al UTA Gagauzia. Acesta s-a aratat neîncrezător în privința oportunității semnării Acordului în contextul actual social-economic în care se află țara noastră. ”Trebuie să analizăm atent care vor fi consecințele acestui Acord și să nu divizăm societatea în pro sau contra” a punctat Formuzal.

Doamna Tatiana Badan – Președinte CALM a menționat faptul că CALM, în calitate de organizație non-politică și reprezentativă a APL, își respectă consecvent angajamentul de a-i informa pe primari despre tot ce ar putea influența activitatea lor.

În cadrul seminarului, experții CALM  Viorel Furdui și Alexandru Osadci, s-au expus privind aspectul descentralizării, locul și rolul Administrației Publice Locale în contextul Acordului de asociere. Ulterior, experții Igor Boțan și Viorel Chivriga, au prezentat informații privind aspectele de ordin politic și economic ale Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană ce a fost semnat la 27 iunie 2014. 

În urma discuțiilor cu experții, participanții au primit răspunsuri la toate subiectele ridicate. 

Pe parcursul întrunirii, participanți la aceasta sesiune de informare, au fost asigurați cu un set de materiale informative care îi vor ajuta în cunoașterea mai bună și mai profundă a acordului de asociere.

Seminarele se desfășoară în cadrul proiectului ”Campania de informare a Autorităților Publice Locale privind integrarea europeană și Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană” și face parte dintr-o campanie amplă de informare ”Moldova, Europa”, susținută de Fundațiile pentru o Societate Deschisă și Fundația Soros-Moldova.

Imprimare