Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) în colaborare cu Proiectului Mă Implic au organizat  la 22 octombrie un seminar online în cadrul căruia colegii din Ucraina au prezentat pentru reprezentanții APL din Republica Moldova DESPRO – o platformă de instruire, informare, consultanță și organizare a diverselor evenimente necesare APL (ședințe, seminare etc). Cu suportul Proiectului Mă Implic, în cadrul CALM se propune a fi elaborată o platformă similară pentru membrii acestei organizații.

Potrivit șefului de echipă în cadrul Proiectului Mă Implic Matthias Morgner, o asemenea platformă va contribui la consolidarea capacităților reprezentanților APL și la îmbunătățirea serviciilor publice de gospodărie comunală.

Consultantul proiectului Mă Implic Victor Guzun a menționat că de la începutul declanșării pandemiei a devenit limpede pentru toți că tehnologiile informaționale pot fi foarte utile și eficiente în școlarizările specializate, dar și pot facilita schimburi de experiență, bune practici, crea noi parteneriate și proiecte comune. „Este inevitabil că toate societățile, pe toate palierele se vor digitaliza, iar membrii CALM nu pot să nu folosească această oportunitate.”

 

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a afirmat că în cadrul CALM deja se dezvoltă un centru de expertiză și consultanță CEAI, iar crearea unei platforme asemeni celei din Ucraina va facilita accesul membrilor CALM la instruire, informare și schimb de bune practici.

Reprezentanții din Ucraina Maryna Bryl, Maryana Kulea, Oksana Garnets, Ihor Katernyak au explicat colegilor din Republica Moldova în ce condiții a fost creată acum zece ani platforma DESPRO, cum funcționează aceasta, dar și despre rolul DESPRO în activitatea autorităților publice locale.

Proiectul Mă Implic este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Skat Consulting Ltd.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare