Comuna Cubolta este situată în raionul Sângerei și are 1814 locuitori. În această localitate care s-ar părea că este mică, dezvoltarea armonioasă a copiilor este una dintre prioritățile administrației publice locale. Primarul Alexandru Sârbu a făcut tot posibilul pentru a fi creată o secție de judo, una de haltere, copiii să poată practica tenisul de masă, a încurajat activitatea celor 50 de reprezentanți ai  ansamblului de tineri dansatori, iar din ianuarie 2022, a creat și o fanfară de toată frumusețea, formată din fetițe și băieți de 5-10 ani.

Ideea a apărut în perioada sărbătorilor de iarnă de la sfârșitul anului 2021, când taraful din Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, a venit să-l colinde pe alesul local din Cubolta. Alexandru Sârbu știa că pe vremuri în localitatea sa a activat o fanfară, a cântat la trompetă în acel colectiv, în timp însă au dispărut specialiștii, instrumentele și poate chiar și inițiativa de a susține micile talente.  „Când i-am văzut pe copiii din Hăsnășeni cât de armonioși sunt împreună, am trasat obiectivul de a reanima activitatea fanfarei și în localitatea noastră”, ne povestește alesul local.

 Astfel, chiar în acea seară, Alexandru Sârbu îi propune conducătorului tarafului din Hăsnășeni să lucreze și cu copiii din Cubolta, asigurându-l de faptul că îi va oferi tot de ce are nevoie, iar Andrei Arhire cade de acord. „Adesea ne creăm singuri probleme”, spune zâmbind primarul, deoarece în afară de dorință, era nevoie de spațiu, de instrumente, de pupitre, dar și de copii dornici de a învăța ceva nou.

Inițial, primarul află că din Iliciovca, Florești, poate procura circa 25 de instrumente muzicale. Acestea erau vechi și fiind casate nu puteau fi achiziționate cu banii primăriei.  Cu banii proprii, Alexandru Sârbu le cumpără, le repară și astfel micii reprezentanți ai fanfarei din Cubolta, ghidați de Andrei Arhire, încep să cunoască din misterul sunetelor create de instrumentele muzicale.

La scurt timp, primarul de Cubolta depune un proiect în cadrul programului „Satul European” și obține 494 de mii de lei cu care este dotat studioul, renovat sistemul de încălzire al încăperii, schimbate geamurile, procurate 25 de instrumente muzicale noi, 25 de pupitre și scaune pentru toți membrii noului colectiv. Cel mai mic muzician care face parte din această echipă este în grupa pregătitoare la grădiniță, cei mai mari sunt în clasele primare. „Circa 70-80% dintre doritorii de a cânta erau fetițe, inițial 40 de copii au acceptat această provocare, 25 dintre ei au rămas”, explică primarul.

La un an de la apariția ideii de a crea o fanfară în Cubolta, la sărbătorile de iarnă din 2022, Alexandru Sârbu a urmărit în cadrul unui program artistic primele rezultatele ale acestui efort depus împreună cu dirijorul Andrei Arhire.

„Copiii depun un efort enorm, mai ales că încă sunt mici, mulți dintre ei nici nu se văd de după pupitru. Mă bucur că au îndrăgit această activitate. Mi-aș dori ca la nivelul întregii țări să existe această tendință de a dezvolta cultura. Trebuie să recunoaștem că mulți copii își petrec astăzi cel mai mult timp la telefon sau computer și mă tem că pierdem elementul de autenticitate culturală”, explică primarul gestul său.

Imprimare