Dragostea față de patrie, de pământul natal, de locuitori, de copiii care cresc în comună și încurajarea cetățenilor au determinat-o pe directorul grădiniței de copii din comuna Albinețul Vechi, Fălești să candideze în 2019 pentru funcția de primar. La un an de mandat, Ala Țăranu afirmă că aleșii locali învață de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cum să activeze.

„CALM-ul ne-a ajutat foarte mult în această perioadă de pandemie. Au fost foarte multe seminare cu diverse teme. Parcă știa CALM-ul că eu trec prin asemenea experiențe. Toate instruirile au fost foarte binevenite. Inițial, nu cunosc din ce motive, CALM-ul nu știa de noi și îmi era obijduitor că, spre deosebire de alte femei primar din raion, eu nu primeam toate informațiile de la această asociație și nici invitațiile la evenimente.  Apoi am stabilit legătura cu CALM-ul și am descoperit că are o echipă de nota zece și este de mare sprijin pentru noi, aleșii locali. Vedem munca lor în toate informațiile, demersurile și adresările pe care le expediază Cancelariei de Stat și altor instituții abilitate și pe care le primim și noi. Anume de la CALM învățăm cum să activăm în primării.”

Ala Țăranu dorește să creeze condiții mai bune de trai pentru cei 2864 de locuitori. „Îmi place această funcție atunci când văd că am realizări, chiar dacă sunt modeste. Din păcate, bugetul local nu ne permite să facem tot de ce are nevoie comunitatea: iluminat public, drumuri, asigurarea localității cu apă, canalizare. Abia acum am finalizat proiectele privind alimentarea cu apă și iluminatul stradal.”

Primul obiectiv al femeii primar a fost eliminarea gunoiștilor din localitate. „Avem mare noroc de agenții economici care nu ne lasă la greu și contribuie la dezvoltare. Din păcate, din cauza pandemiei și din dorința de a-i proteja, am colaborat mai puțin cu cetățenii.”

Femeia primar constată că oamenii încă nu s-au obișnuit să se implice în procesul de implementare a proiectelor și încă mulți nu conștientizează că ceea ce se face este pentru ei.  „Deoarece până acum nu a existat transparență în procesul decizional, mulți solicită ca din contul primăriei să fie soluționate toate aceste probleme și nu înțeleg că în bugetul local nu sunt asemenea resurse. Îmi doresc să ajung la inimile lor, ca ei să înțeleagă că fără colaborare și înțelegere reciprocă nu vom reuși.”

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare