Edilii din Soroca vrea sa atragă mai mulţi turişti în zonă. În acest scop administraţia raionului elaborează un plan de acţiuni. Oamenii locului vor ca turiştii să nu se limiteze la vizitarea Cetăţii Sorocii, ci să meargă şi în sate unde sunt multe atracţii turistice. Problema este lipsa infrastructurii, relatează Mesager.
Specialişti în turism de la Chişinău au venit la Soroca. Experţii le arată primarilor ce măsuri întreprind colegii lor din Bulgaria, Ungaria şi Slovacia pentru a spori numărul de turişti.

Satele de pe malul Nistrului au multe destinații care pot fi văzute. Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, spune că mai întâi trebuie atras turistul autohton, apoi cel din străinătate.

Turismul moldovenesc este unul foarte scump, cât de straniu ar suna acest lucru. De exemplu o cazare pentru o zi într-un hotel de la ţară costă tot atât cât la Chişinău. 

Sergiu Iordan, reprezentant al Agenției Turismului din Republica Moldova, spune că agenţiile de turism raportează că pe plan intern se vând tot mai puține pachete turistice pe motiv că structurile de cazare sunt costisitoare. Dacă ar fi mai ieftin și ar exista condiții, turiștii ar pleca și la Soroca, și la Edineţ sau Bălţi.

Nu avem drumuri nu avem hoteluri ieftine sau puncte de recreere amenajate corespunzător, spun primarii. Iar cele care mai apar, imediat sunt vandalizate. Aşa s-a întâmplat în satul Cosăuţi, unde singurul indicator care arăta drumul spre o pensiune, a fost distrus.

 Reprezentanţii administraţiei publice locale din Soroca spun că soluţia pentru dezvoltarea turismului în localitate ar fi ca banii din turism să rămână în raion, unde există acest patrimoniu cultural, ca ulterior să fie distribuiţi pentru crearea infrastructurii.

La doar câteva luni de la restaurarea Cetăţii Soroca, pe bani europeni, în raion numărul turiştilor a crescut de trei ori. 

Autor: Violeta Gorun
Imprimare