Moment istoric pentru locuitorii raionului Cahul şi ai oraşului Comrat, datorită vizitei Principelui Radu al României. Este pentru prima dată când Alteţa Sa vizitează aceste două localităţi din regiunea de sud a ţării. Din delegația care l-a însoțit pe Principe au făcut parte Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Gheorghe Duca, și Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu. 

Scopul vizitelor în regiune ale reprezentanților Casei Regale este de a sprijini comunitățile locale în realizarea unor proiecte și valorificarea unor oportunități care ar facilita și dinamiza parcursul european al Republicii Moldova.

În cadrul vizitei, Principele Radu a discutat cu gazdele despre proiecte comune în domeniul educației, economiei și infrastructurii. Actualmente, România oferă Republicii Moldova un important ajutor în renovarea și modernizarea grădinițelor și școlilor. O serie de proiecte importante se desfășoară în domeniul cultural. La Universitatea Academiei de Științe a Moldovei se acordă anual două burse regale: Bursa Regele Ferdinand I și Bursa Regina Maria. Două instituții de învățământ poartă nume regal: Liceul Teoretic „Regele Mihai I” din Cimișeni și Școala primară „Regina Maria”.

„Și în România, și aici, am fost rugați de către autorități să sprijinim Republica Moldova pentru intrarea în Uniunea Europeană. Și nu se poate face acest sprijin decât dacă cunoști bine regiunile”, a declarat Alteța Sa Regală, Principele Radu al României.

Ion Groza, preşedintele raionului Cahul, a adus mulţumiri statului român pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului în domeniul educaţional şi cultural al raionului Cahul. „Guvernul României a fost cel mai mare donator și prieten care ne-a ajutat. Un exemplu în acest sens ar fi școlile renovate. Sperăm ca şi în continuare familia regală să ne susţină şi să ne fie alături”, a conchis preşedintele raionului Cahul.

Şi Vladimir Calmîc, vicepreşedinte al raionului Cahul, a menţionat mai multe grădiniţe care au beneficiat de anumite sume de bani din granturile oferite de statul român pentru renovarea acestora, subliniind, totodată, că încă mai sunt instituţii de învăţământ preşcolare care întâmpină dificultăţi şi ar avea nevoie de susţinere.

”Ajutorul din partea României este pentru toţi cetăţenii, indiferent de etnie”

Elena Bacalu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a subliniat că România e alături de ţara noastră în toate situaţiile de criză. În acelaşi timp, dânsa a menţionat că problema majoră în unele regiuni ale ţării, cum ar fi UTA Găgăuzia, este studierea limbii române, iar în biblioteci, aproape 50 la sută din cărţi sunt încă din perioada sovietică.

Daniel Ioniţă, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, a declarat că România este şi va fi alături de Republica Moldova. „Peste 800 de grădiniţe  de pe întreg teritoriul Republicii Moldova au fost renovate. Condiţia de selecţie a acestora a fost păstrarea unui echilibru normal. Ajutorul nostru trebuie să fie pentru toţi cetăţenii, indiferent de etnie. Pentru aceste granturi, nu doar România, dar şi Republica Moldova a contribuit. O să vă susţinem toate demersurile. Nevoile sunt mult mai mari, dar împreună vom reuşi. Curând vor ajunge în Moldova încă 100 de microbuze şcolare, care de asemenea se vor distribui echitabil. Vă recomandăm să aplicaţi la proiectele din cadrul Programului operaţional comun. Pentru acestea va fi alocată suma de 84 mln. de euro.

Nicolae Dandiş, primarul oraşului Cahul, a subliniat şi importanţa Consulatului General al României la Cahul: „Foarte important şi necesar de menţionat este existenţa Consulatului General al României la Cahul – e o acţiune strategică. Apreciez proiectele la nivel de grădiniţe, trebuie promovată şi asigurată vizibilitatea acestora. Ar fi bine ca România să asigure un mecanism: programul de granturi. Și sunt sigur că cetăţenii vor depune multe proiecte. Totodată, îi vom învăţa pe oameni să scrie proiecte. Idei de proiecte sunt foarte multe, dar important e să ne susţineţi”, a conchis edilul-șef al oraşului Cahul.

La Comrat, în unitatea administrativ-teritorială găgăuză, Principele Radu a vizitat Universitatea de Stat din Comrat, unde, cu un an în urmă, la inițiativa Alteței Sale Regale, au început demersurile pentru deschiderea unui Lectorat de Limba Română.

Lectoratul numără actualmente doi profesori și a fost inaugurat în martie 2016. Principele Radu a vizitat, de asemenea, Centrul de Informare al României. Alteța Sa Regală a avut un dialog cu studenții universității pe teme legate de limbă, civilizație și cultura română.

Sorina REMENTOVA

Imprimare