CALM este reprezentat în componența Comisiei Paritare de 5 persoane – dna Tatiana Badan, Președinte CALM, care este și vice-președinte al Comisiei Paritare, dl Grigore Policinschi, Președintele raionului Dubăsari, dl Ion Neagu, primar de Manta, Cahul, dl Alexandru Botnari, primar de Hâncești, reprezentantul d-lui Dorin Chirtoacă, Primarului municipiului Chișinău (care de asemenea este membru al Comisiei Paritare din partea CALM).

Reprezentantul Cancelariei de Stat, d-na Victoria Cujbă a făcut o scurtă relatare despre procesul de consultări publice realizat de Guvern în privința Strategiei și a făcut referință la statistica propunerilor parvenite, precum și a prezentat o versiune reînnoită a Strategiei. Dl Filat a menționat dorința Guvernului de merge pe calea descentralizării invocând totodată și necesitatea abordării separate față de sectoarele cheie precum este sănătatea, educația, protecția socială, ordinea publică. Dumnealui a subliniat necesitatea dialogului și comunicării adecvate între autoritățile locale și cele centrale în acest proces, inclusiv și la nivel de prim-ministru.

D-na Tatiana Badan, Președinte CALM a dat citirii poziției CALM privind Strategia de Descentralizare, inclusiv privind versiunea nouă a Strategiei. În primul rând, CALM crede că aprobarea cât mai rapidă a Strategiei este o necesitatea absolută, inclusiv și din punct de vedere al finisării exercițiilor teoretice și strategice și a purcederii pe calea pur practică de implementare a masurilor urgente. A fost încă odată remarcat caracterul prea general al Strategiei, ceea ce face foarte problematică sau chiar imposibilă monitorizarea ei, în special în lipsa indicatorilor de performanță. Un alt neajuns mare care s-a constatat este lipsa unei analize a problemelor APC și a legăturii dintre reforma APC și cea a APL. CALM susține că principala problema cu care se confruntă țara este incapacitatea și ineficiența administrației publice centrale. În aceste condiții, este pe larg recunoscută necesitatea reformei și a transferului de competente de la APC la APL care sunt cu mult mai aproape la cetățean și care se bucură conform sondajelor de opinii de o încredere cu mult mai mare din partea populației în comparație cu Guvernul sau cu alte autorități publice centrale. În Strategie însă, totul este invers: este descrisă situația foarte complicată din APL, iar problemele din APC sau nu sunt atinse deloc sau se creează impresia că APC în genere este mai eficienta și mai capabilă decât APL. Atunci apare întrebarea de ce în genere dorim descentralizarea – transferul de competențe de la o administrație publică centrală abilă și eficientă la o administrație publică locală cu multe probleme și fără capacități? Opinia CALM este că lucrurile stau exact invers. Avem o administrație publică centrală neeficientă și incapabilă ca sistem, pe de o parte, și avem administrația publică locală care în condițiile lipsei resurselor financiare, a hărțuirii permanente, a verticalei puterii care nu le permite să facă nici un pas fără reglementare și control excesiv,  s-a manifestat ca fiind demnă de încrederea populației.

În final, proiectul Strategiei a fost aprobat de către Comisia Paritara și urmează să fie transmis Guvernului după trecerea procesului de avizare. După aprobarea de către Guvern, Strategia va fi prezentată Parlamentului spre adoptare. Este încă o cale lunga de parcurs până la aprobarea Strategiei de către Parlament și până la intrarea ei în vigoare, mai ales ca sunt șanse mari ca Moldova să fi intrat deja într-o nouă campanie electorală.

După Ședință reprezentanții CALM au avut o întrevedere separată cu dl Victor Bodiu, Secretar General al Guvernului. Dl Bodiu s-a arătat deschis pentru dialog cu autoritățile locale și a asigurat CALM de susținerea Guvernului, atât în ceea ce privește consolidarea autonomiei locale, cât și în ceea ce privește consolidarea dialogului între CALM și Guvern. Dumnealui a propus organizarea de întrevederi lunare între CALM și Secretarul General al Guvernului în vederea soluționării problemelor concrete cu care se confruntă APL, precum și în vederea schimbului de opinii referitor la mersul reformei de descentralizare. De asemenea a fost confirmată propunerea d-lui Vladimir Filat referitor la organizarea întrevederile trimestriale între CALM si Prim-ministru.

Imprimare