În jur de 220 de elevi ai Gimnaziului din satul Ulmu, raionul Ialoveni, beneficiază de condiții prielnice de studiu, iar 34 de angajați – de condiții optime de muncă, în urma implementării unui amplu proiect de eficientizare energetică, realizat în cadrul Programului “Satul European”, ediția I.

Astfel, potrivit ONDRL, lucrările au inclus termoizolarea pereților clădirii, fapt care, pe lângă menținerea căldurii în clase, a dus la eliminarea mucegaiului, care, după cum bine se știe este un factor de declanșare a problemelor respiratorii, dar și a multor alte probleme de sănătate.

După finalizarea lucrărilor, situația din clase s-a îmbunătățit semnificativ, elevii nu mai stau îmbrăcați la ore în haine groase, pentru că temperatura în instituție deja corespunde normelor. În același timp, a fost redusă semnificativ factura pentru gaze.

Bugetul proiectului a fost de aproximativ 2,2 milioane de lei, dintre care 2,16 milioane de lei au fost alocati din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Contribuția localității a fost de 23 de mii de lei.

În plus, localitatea a obținut finanțare și în cadrul Programului “Satul European Expres”, pentru reparația parțială a acoperișului Casei de cultură.

În instituție activează mai multe colective artistice, dar și cercuri pe interese și o sală de sport, frecventate de peste 100 de copii. Totodată, Casa de cultură are și o bibliotecă, dotată cu o sală de computere, care, la fel, poate fi utilizată de toți locuitorii satului. Pentru acest proiect, statul a alocat 354 de mii de lei, iar primăria a contribuit cu 60 de mii de lei. Satul Ulmu are 3423 de locuitori.

Imprimare