DIRECȚIILE ȘI PROPUNERILE PRIORITARE ALE APL ÎN CONTEXTUL ELABORĂRII PLANULUI DE ACȚIUNI AL GUVERNULUI: CALM CERE RESPECTAREA ANGAJAMENTELOR INTERNAȚIONALE, ELECTORALE ȘI A PROGRAMULUI GUVERNAMENTAL!

Ședința biroului executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a avut loc la 6 septembrie, la pretura sectorului Centru din orașul Chișinău. Politica bugetar-fiscală pentru anul 2022, propunerile pentru planul de acțiuni al Guvernului și diminuarea transferurilor generale pentru comunitățile locale au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii aleșilor locali.

Află mai mult>>>

DEPUTAT ROMÂN: „REUNIUNEA PRIMARILOR DIN ROMÂNIA ȘI REPUBLICA MOLDOVA ESTE CEL MAI IMPORTANT EVENIMENT AL ANULUI!”

120 de primari din Republica Moldova și România s-au reunit la Sibiu (16-19 septembrie), în cadrul celei de-a IV-a ediții a Sesiunii Solemne a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova CALRRM. Din delegația Republicii Moldova au făcut parte 30 de primari și vicepreședintele Comisiei Administrație Publică, deputatul Petru Frunze. Evenimentul „Împreună în Uniunea Europeană” a avut drept scop consolidarea cooperării dintre autoritățile locale din Republica Moldova și România prin schimbul de experiență în domeniul administrației publice locale, promovarea reciprocă a drepturilor și intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene etc.

Află mai mult>>>

PREȘEDINTELE ACOR EMIL DRĂGHICI: „NU PUTEM FI ÎMPREUNĂ DOAR PE HÂRTIE, TREBUIE SĂ FIM ȘI FAPTIC”

Președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, Emil Drăghici spune despre reuniunea primarilor de la Sibiu că a fost una de suflet. „Dacă scena politică este înfierbântată, sărăcită și rece, cred că noi, aleșii locali, am dovedit că avem o masă politică unită și nu una dezbinată.”

Află mai mult>>>

PREȘEDINTELE AOR ADRIAN TEBAN: „PRIN CONSTRUCȚIA CALRRM PUTEM FACE PAȘI IMPORTANȚI ÎNAINTE”

La 17 septembrie, în cadrul lucrărilor Sesiunii solemne a Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM),  a fost semnată Declarația Apel privind constituirea CALRRM de către  Asociația Comunelor din România (ACoR), Asociația Orașelor din România (AOR) și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Află mai mult>>>

COMUNITĂȚILE LOCALE DIN ROMÂNIA ȘI REPUBLICA MOLDOVA – ÎMPREUNĂ ÎN UE!

În perioada 16-19 septembrie, la Sibiu s-au reunit 120 de primari din Republica Moldova și România. Obiectivele acestui eveniment la care au participat și reprezentanți ai autorităților centrale din cele două state, dar și unele dintre rezultatele înregistrate ca urmare a cooperării autorităților locale de pe ambele maluri de Prut sunt subiectele emisiunii „La Înălțime cu CALM”. Protagoniștii ediției sunt: președintele Asociației Comunelor din România, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, Emil Drăghici; Președintele Asociației Orașelor din România, primarul orașului Cugir, județul Alba, Adrian Teban; deputatul român Simona Bucura-Oprescu, președintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului în cadrul Camerei deputaților a Parlamentului României; deputatul Petru Frunze, vicepreședintele Comisiei Administrație Publică în Parlamentul Republicii Moldova; primarul orașului Ștefan Vodă, vicepreședintele CALM Vladislav Cociu; primarul orașului Leova, vicepreședintele CALM Alexandru Bujorean și primarul comunei Moșna, județul Sibiu, Nuțu Dumitru Gabriel.

Emisiunea „La înălțime cu CALM” este realizată de Ana Moraru și poate fi ascultată pe site-ul calm.md

Click aici pentru a accesa emisiunea>>>

DUPĂ 30 DE ANI DE INDEPENDENȚĂ, DESCENTRALIZAREA, AUTONOMIA LOCALĂ ȘI DEZVOLTAREA ÎNCĂ MAI RĂMÂN DEZIDERATE NEEXPLORATE ÎN LUPTA CU MAREA CORUPȚIE

Noul număr al ziarului „Vocea Autorităților Locale” este dedicat celor 30 de ani de independență, dar și așteptărilor pe care le au aleșii locali de la noua guvernare.

Află mai mult>>>

VALENTIN GUȚAN: „REUȘITELE AUTORITĂȚILOR LOCALE DENOTĂ FAPTUL CĂ AVEM CAPACITATE, SUNTEM PUTERNICI ȘI UNIȚI ÎN CADRUL CALM”

Valentin Guțan este primar al orașului Cricova din anul 1987, avea atunci 27 de ani. Este deținătorul „Ordinului Republicii” și a titlului „Primar Emerit”. La 30 de ani de independență ai Republicii Moldova, unul dintre cei mai experimentați aleși locali, vicepreședintele CALM Valentin Guțan ne spune cum au fost aceste trei decenii pentru autoritățile publice locale, ce victorii au obținut acestea, dar și care sunt cele mai mari restanțe în domeniul democrației locale.

Află mai mult>>>

LUDMILA CEAGLÎC: „NE DORIM SĂ AVEM O SOCIETATE ȘI O COMUNITATE CU O GÂNDIRE EUROPEANĂ”

Ludmila Ceaglîc este printre primele femei care s-au bucurat de încrederea cetățenilor din comunitatea sa și deja de 27 de ani deține funcția de ales local în comuna Calfa, Anenii Noi. Despre acea perioadă în care Republica Moldova învăța să devină independentă, când în școli și grădinițe ploua ca și afară, iar casele de cultură și punctele medicale erau devastate, dar și despre bucuria de a genera rezultate chiar dacă în bugetul local șuiera vântul este interviul pentru calm.md.

Află mai mult>>>

VICEPRIM-MINISTRU PENTRU DIGITALIZARE IURIE ȚURCANU CĂTRE CALM: „CUVÂNTUL CONLUCRARE TREBUIE SĂ FIE DEVIZA PERIOADEI CE VA URMA”

În cadrul consultărilor publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 în domeniul transformării digitale din 3 septembrie, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui a menționat că deși în Republica Moldova s-a vorbit mult despre e-guvernare la nivel central, s-a uitat în totalitate de necesitatea e-guvernării la nivel local.  Directorul executiv al CALM a fost de părere că acest domeniu trebuie să fie unul prioritar în planul de acțiuni al Executivului.

Află mai mult>>>

EXPERTUL CALM VIOREL RUSU: „ESTE NECESAR DE A ASIGURA TRANSPARENȚA ȘI IMPLICAREA APL ÎN PROCESUL DE DISTRIBUIRE A RESURSELOR FINANCIARE”

Reprezentanții CALM au participat la consultările publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 în domeniul agriculturii.

Expertul CALM Viorel Rusu a atras atenția asupra necesității dezvoltării unor  mecanismele de implementare a noilor politici și facilitarea dialogului între autoritățile publice locale și cele centrale.

Află mai mult>>>

EXPERȚII CALM AU PREZENTAT MAI MULTE PROPUNERI DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A PLANUL DE ACȚIUNI AL GUVERNULUI ÎN DOMENIUL ADMINISTRAȚIEI PUBLICE!

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat la consultările publice privind proiectul Planului de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 în domeniul administrației publice și autonomiei locale. Directorul executiv al CALM Viorel Furdui, experții Alexandru Morcov și Viorel Rusu au prezentat mai multe propuneri de îmbunătățire a Planului de Acțiuni, menționând că Congresul Autorităților Locale va expedia Guvernului și un document în acest sens.

Află mai mult>>>

PRIORITĂȚILE ȘI PROPUNERILE VITALE PENTRU APL AU FOST PREZENTATE CONDUCERII PARLAMENTULUI ȘI MINISTRULUI FINANȚELOR!

La 15 septembrie, un grup de primari, delegați de Consiliul de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), au avut o întrevedere cu președintele Parlamentului Igor Grosu,  ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi, președintele Comisiei Administrație Publică Larisa Voloh, deputații Petru Frunze, Ersilia Qatrawi etc.

Află mai mult>>>

PRIMARUL DE STRĂȘENI VALENTINA CASIAN DESPRE DIGITALIZAREA SERVICIILOR: „TREBUIE SĂ SCOATEM APC ȘI APL DIN CEAȚA VREMURILOR APUSE ȘI SĂ LE PREGĂTIM PENTRU VIITOR”

În cadrul unei conferințe internaționale, primarul municipiului Strășeni, vicepreședinte al CALM, Valentina Casian a vorbit despre beneficiile și provocările în procesul de digitalizare a serviciilor din cadrul administrației publice locale.

Află mai mult>>>

 

Imprimare