La 15 septembrie, un grup de primari, delegați de Consiliul de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), au avut o întrevedere cu președintele Parlamentului Igor Grosu,  ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi, președintele Comisiei Administrație Publică Larisa Voloh, deputații Petru Frunze, Ersilia Qatrawi etc.

Prevederile programului de guvernare și politica bugetar-fiscală pentru anul 2022 au fost subiectele principale ale discuției. Aleșii locali au scos în evidență necesitatea consolidării capacităților financiare ale autorităților locale și au reiterat importanța descentralizării financiare și fiscale, obiectiv necesar de atins pentru a putea dezvolta comunitățile locale. Depolitizarea tuturor fondurilor gestionate de stat a fost, de asemenea, unul dintre subiectele abordate de primari.  Totodată, aleșii locali au vorbit despre necesitatea instituirii unui mecanism de interacțiune instituționalizat dintre CALM/APL și Parlament; CALM/APL și Guvern, astfel încât toate inițiativele ce vizează administrația locală să fie consultate iar, ca rezultat, legile adoptate să îmbunătățească activitatea autorităților locale.

În aceeași ordine de idei, primarii au subliniat faptul că descentralizarea sistemului de salarizare și oferirea posibilității de a decide în privința  statelor de personal necesar, în funcție de mărimea primăriei și specificul localității, va crea premise pentru a atrage specialiști calificați și a opri exodul funcționarilor din primării.

Imprimare