La 17 septembrie, în cadrul lucrărilor Sesiunii solemne a Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM),  a fost semnată Declarația Apel privind constituirea CALRRM de către  Asociația Comunelor din România (ACoR), Asociația Orașelor din România (AOR) și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Președintele AOR, primarul orașului Cugir, județul Alba, Adrian Teban, a declarat că obiectivele celor trei asociații reprezentative  sunt de apropiere între autoritățile locale din România și Republica Moldova, de a crea un cadru organizat în care această colaborare să se poată manifesta,  cu aprobarea autorităților centrale. „Ne dorim ca această construcție să fie recunoscută de guvernele celor două țări și, în același timp, ne dorim ca prin delegația noastră de la Comitetul European al Regiunilor să putem face demersuri, astfel încât reprezentanții autorităților locale din Republica Moldova să fie invitați cu statut de observatori la Comitet. Este importantă această apropiere a primarilor din Republica Moldova de structurile europene. Pe lângă aceasta, sunt și alte lucruri pe care ni le propunem, cum ar fi să întărim colaborările dintre consiliile locale din România și Republica Moldova, atât la nivelul comunelor, cât și a orașelor.”

Președintele AOR consideră că prin constituirea CALRRM putem să identificăm lucrurile care lipsesc, să aflăm ce putem îmbunătăți, inclusiv la nivel legislativ, astfel încât aceste colaborări să se desfășoare mai ușor. „Oricum s-au făcut pași importanți în acest sens, ați văzut că la eveniment au fost și reprezentanți ai Parlamentului, atât din România, cât și din Republica Moldova și cred că prin construcția acestui cadru putem face pași înainte.”

Despre obiectivele sale în calitate de președinte al Asociației Orașelor din România, Adrian Teban spune că își dorește să întărească colaborarea dintre orașele din România și orașele din Republica Moldova. „Sunt și inițiative care au o anumită istorie, dar cred că putem să identificăm noi posibilități de colaborare între primarii de orașe din România și Republica Moldova. Noi am început să facem Consilii directoare comune și cred că astfel de lucruri vor continua. Ne vom cunoaște mai bine, ne vom cunoaște nevoile , dar și oportunitățile care apar. „

 

Imprimare