Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a avut o întrevedere cu primarii din raionul Ialoveni. Printre subiectele abordate de aleșii locali au fost necesitatea descentralizării financiare, problemele din domeniul educației, infrastructura, viitorul proiectului Drumuri Bune, gestionarea deșeurilor etc. Despre așteptările aleșilor locali, dar și despre actualele condiții în care activează APL aflăm de la primarul comunei Gangura, Ialoveni Marcel Bobeica.  

Ce v-a spus Maia Sandu?

Marcel Bobeica: Președintele ne-a spus că la nivel de țară este planificată o strategie de gestionare a deșeurilor și nu înțelege din ce cauză aceasta nu este implementată. Maia Sandu și-a exprimat convingerea că odată cu învestirea noului Guvern vor fi create premise pentru construcția celor 8 poligoane de stocare a deșeurilor la nivel de țară.

Și în localitățile din raionul Ialoveni asigurarea cu apă mai constituie o problemă?

Marcel Bobeica: Da, chiar și comuna Gangura are o rețea de aprovizionare cu apă învechită, construită în anii 1968-1971. În ultimii trei ani am modernizat o parte din această rețea, circa 11 km de apeduct, am construit două turnuri de apă, dar mai este nevoie de a construi alte circa 10 km de apeduct. Președintele Republicii Moldova a fost de părere că proiectele începute ar trebui susținute pentru a fi finisate, ca să nu fie îngropate țevile în pământ și împreună cu ele banii publici.

Dvs. ați vorbit despre necesitatea descentralizării…

Marcel Bobeica: I-am spus Dnei Președinte că un prim pas în descentralizarea financiară a fost făcut în 2019, atunci când 100% din impozitul pe venitul din salariu a fost direcționat către APL de nivelul I. Acum noi, toți primarii, așteptăm să fie făcut următorul pas, ca o cotă parte din impozitul pe venit din activitatea întreprinzătorilor să ajungă în bugetele APL de nivelul I. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea redirecționării impozitului pe venit la locul de trai, în condițiile în care peste 50% din populația activă a raionului Ialoveni are un loc de muncă în municipiul Chișinău. S-a vorbit și despre necesitatea de a dubla resursele repartizate primăriilor din Fondul Rutier. Impozitul pe care îl plătim noi pentru mijloacele de transport ar trebui să ajungă într-o proporție mai mare la APL.  Ne dorim ca și o parte din TVA să ajungă în bugetele locale de nivelul I.  Noi creăm condiții pentru ca agenții economici să-și desfășoare activitatea (drumuri, iluminat stradal, asigurare cu apă etc), dar din activitatea acestora  nu obținem nimic pentru dezvoltarea localităților. Eu am făcut un calcul și dacă am primi 50% din impozitul pe venitul activității de întreprinzător și tot impozitul din venitul persoanelor fizice a oamenilor din comuna noastră, am avea adăugător 1,5 milioane de lei la bugetul comunei Gangura. Cu acești bani am putea construi în trei ani toată rețeaua necesară de apeduct.

Maia Sandu a reiterat intenția de a crea condiții pentru dezvoltarea localităților rurale. Cum credeți, are rost să investim în satele în care au rămas foarte puțini oameni?

Marcel Bobeica: Localitatea reînvie atunci când este implementat un proiect important pentru comunitate. Am observat că era suficient să redeschidem o grădiniță sau să facem anumite schimbări de infrastructură și imediat cineva procura o casă în acea zonă sau o familie decidea să treacă cu traiul la noi. Dacă oferim cetățeanului un serviciu calitativ și îi creăm condiții bune de trai, viața în satele noastre capătă alt sens.  În ultimul timp, mai mulți agenți economici din domeniul agriculturii au început să ofere noi locuri de muncă și astfel mai mulți oameni rămân în localitate, dar nu pleacă în municipiul Chișinău sau chiar peste hotare.

Vă mulțumim!

Imprimare