Potrivit primarei orașului Drochia, vicepreședintă a CALM, Nina Cereteu, ședințele comune ale Congresului Autorităților Locale al Moldovei (CALM) și Guvernului sunt foarte importante pentru primari, dar și pentru localitățile pe care aceștia le administrează. „Întotdeana venim la asemenea ședințe cu speranța că nu doar vom fi ascultați dar vom fi și auziți, iar în rezultatul acestor întruniri vor fi întreprinși pași concreți pentru a soluționa problemele comune ale tuturor localităților. Vrem să vă asigurăm de faptul că cei 100 de primari prezenți în sală, dar și ceilalți 800 din localități sunt partenerii guvernării centrale, care vâslesc în aceeași luntre cu Dvs și vrem să mergem în aceeași direcție.”

Principalul subiect abordat de primara orașului Drochia în cadrul ședinței comune a CALM și Guvernului a fost salarizarea și deficitul de cadre – cele mai stringente probleme ale APL. „Primarul Ion Ceban a confirmat că aceasta este o problemă actuală pentru municipiul Chișinău, dar ce să mai vorbim despre localitățile mai îndepărtate? Este o catastrofă deoarece nu avem cu cine lucra.  Am auzit de multe ori că nu sunt bani, dar mă tem că atunci când aceștia vor fi nu vom avea pe cine să remunerăm. Ne părăsesc specialiștii buni, care cunosc bine meseria. În primăria orașului Drochia, 70% din specialiști au 30-40 de ani și care, mai ales în această perioadă rece a anului, mi-au spus că pleacă deoarece nu pot să-și întrețină familiile.”

Nina Cereteu i-a informat pe membrii Cabinetului de Miniștri că doar în acest an dintr-o singură grădiniță au plecat 100 de copii. „Alături de acești 100 de copii au plecat și 200 de părinți. Noi trebuie să întreprindem acțiuni concrete acum, nu mâine și nu anul viitor. Pe platforma CALM vă prezentăm acțiuni concrete care pot fi realizate, să motivăm măcar cumva specialiștii care îi avem ca ei să rămână, să nu plece. Eliminați restricțiile pentru funcționarii publici de a cumula sau de a îndeplini alte funcții remunerate, în afară de cele din domeniul educației, permiteți-ne să le acordăm niște premii. În afară de aceasta, funcționarii din primării scriu proiecte pentru care nu sunt remunerați. În același timp, pentru managementul proiectelor sunt alte persoane care primesc zeci de mii de lei. Trebuie să fim conștienți de faptul că dacă primăriile nu vor reuși să mențină și să atragă specialiști buni, nu vom putea să dezvoltăm localitățile, iar legile adoptate nu vom avea cu cine să le implementăm. În afară de aceasta, pentru toate aceste competențe care ni se atribuie nouă și nu se implementează sunt o mulțime de sancțiuni.”

Imprimare