Primarul orașului Ștefan Vodă, vicepreședintele CALM, Vladislav Cociu, a vorbit, în cadrul ședinței comune a Congresului Autorităților Locale al Moldovei și Guvernului, despre controlul excesiv în APL. „Controalele excesive sunt subiectul monitorizării Consiliului Europei în R. Moldova și rămân a fi o problemă actuală. Aceste controale sunt extrem de monopolizate de puterea centrală și se răsfrâng direct asupra activității noastre. Modificările operate în legislație le-au oferit organelor de control, în special a celor ce vizează integritatea aleșilor locali, mai multe instrumente de a intimida primarii.”

Vladislav Cociu a specificat că mai mulți primari se judecă ani de zile pentru a-și demonstra nevinovăția și sunt nevoiți să-și petreacă mai mult timp prin instanțele de judecată decât la primărie. „Considerăm că toate aceste acțiuni sunt o discriminare și o intimidare a administrației publice locale. Aceleași practici de intentare a dosarelor penale rămân și actuale, însoțite de show-uri mediatice pentru ca aleșii locali să fie discreditați în fața cetățenilor.”

În context, primarul orașului Ștefan Vodă a amintit despre încercările de a simplifica procedura de revocare a primarilor, dar și despre inițiativa legislativă prin care se propunea de a oferi posibilitatea tuturor celor care doresc să conteste orice decizie a Consiliilor locale și a felicitat primarii pentru că au fost uniți și au oprit această tentativă.

„Odată cu modificarea Codului Contravențional, o amendă pentru persoanele juridice poate să fie de până la 15 000 de lei, iar în fiecare minister sunt o sumedenie de inspectori, organe de supraveghere, ceea ce este o adevărată povară pentru APL, chiar și pentru orașe. Astfel, toate actele permisive emise de primar se verifică și se întorc înapoi. Este foarte greu să faci ceva fiindcă ești sancționat la fiecare pas”, a explicat Vladislav Cociu.

La finalul discursului, edilul de Ștefan Vodă a salutat consolidarea dialogului dintre puterea centrală și cea locală. „Vreau să vă asigur că noi, CALM, cu toți colegii împreună, vrem să fim partenerii de nădejde ai guvernării naționale și să facem lucruri frumoase împreună, să nu ne tratăm ca pe niște dușmani, să avem încredere unii în alții.”

Imprimare