În perioada 9 și 12 septembrie 2014, reprezentantul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participant în Donja Stubica, Croația, la  reuniunea anuală a grupului responsabililor naționali de gestionarea cunoștințelor, pentru a discuta provocările-cheie în activitatea lor și pentru a-și consolida în continuare capacitățile. 

Responsabilii NALAS de gestionarea cunoștințelor au un rol important în Sistemul de Management al cunoștințelor NALAS, fiind responsabili de generarea cunoștințelor și diseminarea lor la nivel național, dar, de asemenea,  sprijină toate activitățile NALAS în țările din Europa de Sud-Est, a menționat Jelena Janevska, managerul pentru gestionarea cunoștințelor NALAS. Prin urmare, este foarte important să apreciem acest rol și să ne asigurăm că noi, toți, activăm mai bine în beneficiul autorităților locale din regiunea noastră, a conchis doamna Janevska.

În cadrul reuniunii, participanții au discutat despre planul strategic NALAS și activitățile în derulare din perspectiva managementului cunoștințelor, au dezbătut în detalii sarcinile și responsabilitățile lor și au învățat cum să-și îmbunătățească activitatea, care va contribui la furnizarea de servicii mai bune pentru membrii NALAS, Asociațiile Autorităților Locale și membrii acestora – Autoritățile Locale.

Reuniunea anuală a inclus, de asemenea, două ateliere de lucru în managementul cunoștințelor: 1. schimbarea comportamentului și instrumentele de management a cunoștințelor; 2. managementul bazat pe rezultate. Exercițiile de consolidare a echipei în cadrul reuniunii anuale au amplificat interacțiunea și au facilitat comunicarea.

Ținem să menționăm că Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) este membru deplin al NALAS și participă activ la ședințele Grupurilor de lucru tematice, mese rotunde, conferințe, târguri și expoziții. CALM îl are în calitate de delegat la NALAS pe responsabilul național de management al cunoștințelor.

Centrul de cunoştinţe NALAS este principală platforma de cunoştinţe pentru autoritățile publice locale din Sud-Estul Europei, menit să consolideze capacitățile membrilor săi, Asociațiile autorităților publice locale (AAPL), pentru o mai bună guvernare prin schimbul de cunoştinţe şi experienţă şi prin activităţi locale şi regionale, cum ar fi proiectele pilot; pentru a facilita accesul membrilor săi la cunoştinţele situate dincolo de regiunea vizată; pentru  împărtăşirea experienţelor şi cunoştinţelor cu autoritățile locale și Asociațiile APL în țările în tranziție.  NALAS sprijină, de asemenea, membrii săi în eforturile de a deveni reprezentanţii viabili ai autorităţilor locale, care sunt capabili să negocieze cu guvernul şi organizaţiile internaţionale în beneficiul cetăţenilor din regiunea ce o reprezintă. 

Trei grupuri de lucru NALAS s-au reunit pentru a discuta despre Atractivitatea teritorială în Sud-estul Europei

În perioada 1 și 4 septembrie 2014, reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au participant la atelierul de lucru privind atractivitatea teritorială, organizat în cadrul proiectului Evaluarea atractivității teritoriale în Sud-Estul Europei (Attract SEE), care a reunit trei grupuri de lucru ale Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Europa de Sud-Est (NALAS) în Skopje, Macedonia. În jur de 30 de experți în planificarea urbană, managementul deșeurilor solide și apelor, și turism durabil au aflat despre conceptul de atractivitate teritorială și metodologia pentru dezvoltarea calității și atractivității teritoriale, elaborat în cadrul proiectului  Attract SEE.

Atractivitatea presupune capacitatea unui loc de a atrage și a păstra subiecți (și obiecte) din alte locuri, a subliniat Boran Ivanoski, managerul de Proiect NALAS pentru proiectul Attract SEE. Cadrul comun de analiză a capitalului teritorial elaborat în cadrul proiectului include: capitalul de mediu, capitalul antropic, capitalul socio-cultural, capitalurile economic / uman / instituțional.

Atelierul a explorat modul în care sistemele de monitorizare teritoriale existente ar putea fi analizate și cum să dezvoltăm un cadru comun în acest scop. Au fost discutați indicatorii specifici de atractivitate teritorială, precum și colectarea de date, crearea și prezentarea cartografică a acestor indicatori etc.

Leon Kobetic a prezentat cazul Sloveniei privind atractivitatea teritorială la nivel local, în timp ce Andras Guty din Ungaria a adus în discuție crearea unei rețele de coordonare a politicilor și a unui cadru pentru atractivitatea teritorială, precum și dezvoltarea planurilor de implicare a părților interesate în teritoriu.

 Scopul proiectului Evaluarea Atractivitatea teritorială în Sud-Estul Europei , care urmează să fie încheiat până la sfârșitul lunii septembrie 2014, a fost de a stabili un concept cadru, precum și instrumente utile pentru factorii de decizie pentru a spori calitatea deciziilor de dezvoltare. Rezultatele proiectului vor fi utilizate de către factorii de decizie în îmbunătățirea cooperării și  pentru crearea rețelelor la nivelul Europei de Sud-Est, în scopul consolidării rolului cunoștințelor teritoriale în promovarea coeziunii și creșterii economice în Europa de Sud-Est.

Proiectul a avut ca rezultat un Cadru comun de monitorizare teritorială, Rapoarte ale  calității și atractivității teritoriale transnaționale / naționale, precum și regionale, Manualul de coordonare a politicilor, precum și crearea  și / sau consolidarea rețelelor permanente ale părților interesate pentru coordonarea diferitor politici, obiective și măsuri de punere în aplicare. Pentru mai multe informații despre proiectul Attract SEE: www.attract-see.eu.

La baza  centrului de cunoștințe NALAS se află grupurile de lucru, care reunesc cei mai buni experți din regiune, personalul asociațiilor competente și profesioniști angajați în administrația publică locală. Acești practicieni sunt cei care în activitatea lor de zi cu zi se confruntă în mod direct cu consecințele și provocările care provin din politicile și legile care definesc sistemul de guvernare locală. Astfel, în cadrul NALAS, sunt 6 grupuri de lucru tematice, precum dezvoltarea asociațiilor, descentralizarea fiscală, planificarea urbană, eficiența energetică, managementul deșeurilor solide și a apei și turismul durabil, în cadrul cărora CALM are delegați membri permanenți.

Imprimare