Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Programul Comunitatea Mea au organizat la 30 iunie seminarul online cu genericul „Validarea domeniilor care vor fi incluse în studiul privind costurile competențelor APL”. La eveniment au participat circa 100 de primari și alți reprezentanți ai APL, experți ai CALM și ai Programului Comunitatea Mea care este implementat cu suportul USAID și vizează susținerea creșterii capacităților autorităților locale din Republica Moldova.

Subiectul evenimentului a vizat stabilirea competențelor autorităților locale în contextul identificării volumului de muncă realizat de către angajații primăriilor, a atribuțiilor puse de către legislatori pe umerii APL, dar care nu sunt acoperite nici cu resurse financiare, nici cu resurse umane.

În acest context, la inițiativa CALM, cu sprijinul Programului Comunitatea Mea s-a agreat să se lucreze la estimarea costurilor competențelor atribuite APL pentru a afla valoarea reală a acestora, în funcție de resursele financiare și umane.  La prima etapă a fost elaborat un chestionar și expediat tuturor autorităților publice locale. În baza celor peste o sută de chestionare completate au fost stabilite care sunt competențele prioritare pentru APL, iar rezultatele acestora au fost supuse dezbaterilor în cadrul evenimentului online.

Printre concluziile participanților a fost de a stabili, la prima etapă, toate atribuțiile, competențele care nu sunt acoperite cu resurse și nici cu personal, iar ulterior se va estima care este costul real al acestora.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, în baza rezultatelor metodologiei la care se lucrează la această etapă se va face o analiză a competențelor în cadrul unui studiu mai complex. „Credem că aceste rezultate vor avea un mare impact deoarece vor permite autorităților locale într-un mod sistemic, sar și cu argumente clare, să discute cu autoritățile centrale privind necesitatea de a abandona practicile care există până astăzi de a delega APL diverse atribuții fără a asigura condițiile ca acestea să fie realizate. ” Viorel Furdui s-a arătat convins de faptul că acest studiu va fi de ajutor și administrației publice centrale să  înțeleagă mai bine specificul APL. „În afară de aceasta, credem că rezultatele acestui studiu vor conduce la necesitatea revizuirii mai multor aspecte legate de activitatea APL și modul cum sunt finanțate acestea. Sperăm foarte mult ca acest studiu ne va permite să avem un dialog cu APC privind unele acțiuni concrete de descentralizare financiară, astfel încât autoritățile locale să fie asigurate cu mai multe resurse necesare pentru a-și exercita mandatul. „

Totodată, rezultatele studiului vor crea premise de a revizui abordările privind modul cum sunt organizate APL, posibilitatea de a atrage specialiști în APL, politica statelor de personal, realități ce vizează direct interesele cetățenilor și calitatea serviciilor prestate.

Printre exemplele de atribuții fără acoperire financiară și umană, primarii au menționat asigurarea ordinii publice, asigurarea comunităților cu apă și canalizare, infrastructura drumurilor,  iluminatul stradal, problema câinilor vagabonzi și alte servicii publice de importanță primordială pentru cetățeni. „Posibilitățile APL sunt limitate anume din cauza că sistemul actual de asigurare cu resurse financiare și umane este excesiv de centralizat și depinde de autoritățile centrale care, în marea majoritatea a cazurilor, sunt cam deconectate de la realitățile existente în teritoriu și nu cunosc mai bine decât APL ce se întâmplă în comunități și care sunt necesitățile acestora. Lucrurile acestea urmează a fi schimbate atât la nivel de finanțare, cât și la nivel de organizare a APL, iar principiul de bază ar fi acordarea a cât mai multă libertate APL în ceea ce privește adaptarea la condițiile existente în fiecare localitate și asigurarea cu un minim necesar de resurse financiare pentru ca APL să poată face față tuturor provocărilor din comunitățile locale”, a concluzionat directorul executiv al CALM.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare