Reprezentanți ai Biroului Executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), s-au întrunit  la 13 februarie cu prim-ministrul desemnat, Dorin Recean.

Primarii au vorbit despre problemele cu care se confruntă autoritățile publice locale, necesitatea continuării dialogului instituționalizat în cadrul Comisiei Paritare și a grupurilor de lucru sectoriale. Perfecționarea mecanismului de dialog și consultare a inițiativelor legislative cu CALM, a fost un alt subiect abordat în cadrul întrevederii.

Salarizarea în APL a fost o problemă prioritară expusă de primari la întrevederea cu Dorin Recean. „Am propus identificarea unui compromis în cazul majorării cu 1300 de lei a salariilor angajaților din APL, în contextul în care cele mai multe primării nu dispun de resursele necesare pentru a acoperi aceste costuri. O soluție ar fi achitarea eșalonată sau măcar 50% să fie din resursele bugetului de stat „, a explicat directorul executiv al CALM Viorel Furdui. O altă soluție a CALM a fost utilizarea celor 250 milioane de lei destinate amalgamării voluntare pentru compensarea creșterii salariale în APL. În afară de aceasta, primarii au vorbit despre necesitatea motivării adecvate a funcționarilor din APL, astfel încât în sistem să vină oameni pregătiți, iar cei existenți să nu plece.

Totodată, primarii au atras atenția la necesitatea examinării modalităților de creștere a bazei fiscale a APL,  a descentralizării financiare, delimitării patrimoniului public și evaluării bunurilor imobile, instituirii poliției locale etc.

Strategia reformei administrative a fost, de asemenea, un subiect abordat în cadrul întrevederii.

Președintele asociației primarilor din UTA Găgăuzia, primarul de Copceac, Oleg Garizan, a abordat mai multe probleme specifice ce vizează poliția locală, conlucrarea cu Inspectoratul Fiscal, dar și în ceea ce privește statutul unor agenți economici din teritoriu.

La rândul său, viceprimara municipiului Chișinău, Olga Ursu, a vorbit despre problemele specifice pentru capitală, inclusiv deficitul de 158 milioane lei apărut în bugetul municipal ca urmare a creșterii recente și unilaterale a salariilor bugetarilor cu 1300 lei, lipsa compensării adecvate a resurselor utilizate din bugetul municipal pentru asigurarea refugiaților, situațiile create în cazul finanțărilor pentru anumite lucrări investiționale din contul creditelor internaționale care sunt blocate din motive birocratice  etc….

Potrivit prim-ministrului desemnat, se dorește ca puterea centrală și cea locală să muncească împreună pentru îndeplinirea priorităților și folosirea potențialului generat de integrarea europeană pentru dezvoltarea regională.

Primarii i-au urat succes viitorului Prim-ministru în procesul care urmează, inclusiv de formare a echipei guvernamentale, de la care toată societatea are așteptări mari.

Imprimare