Valentina Carastan este primară la al patrulea mandate în satul Slobozia Mare, Cahul.

Localitatea Slobozia Mare este atestată în anul 1436 și se numea satul de lângă Fântâna Mare, de lângă Beleaua (lacul Beleu de astăzi), acolo unde Prutul face câteva meandre și-i luminat de vestite dealuri și șesuri, într-o gamă armonioasă ce se îmbină cu străvechiul lac Beleu. Are o așezare colinară cu valea „ Tătarca” și Dealurile „Beleului”, „Sărăieni” și „Chiscul Mare”, ce se apropie de „Cățelu”. Două mari râpi, ce vin de pe Tătarca și Sărăieni și care se unesc jos, la pod, întretăie, de asemenea, satul. Partea de nord a satului este cunoscuta de săteni sub numele de Tătarca, partea de sud — Sărăieni. Curios este faptul că mahalaua de pe dealul Beleului spre Chirhana era locuită numai de pescari.

Slobozia Mare are o populație de 5730 de locuitori, 2 grădinițe de copii, 2 școli ( liceu și gimnaziu), o școală muzicală, un Palat de Cultură cu 1000 locuri pentru spectatori, un Muzeu de Istorie și Etnografie cu 10.000 de exponate, Centrul medicilor de familie, stadion de fotbal cu echipa legitimate în Divizia B-Sud. Satul este așezat pe malul râului Prut. În localitatea Slobozia Mare se află lacul Beleu (o mică Deltă a Dunării), care este nucleul Rezervației Prutul de Jos și unde poți vedea diferite specii de păsări, pești, animale. Lacul Beleu și Rezervația Științifică Prutul de Jos sunt cele mai importante atracții turistice din localitate.

Actualmente, baza rurală a s. Slobozia Mare este reprezentată de întreprinderi din diverse ramuri ale economiei. Totuși, principala ramură a economiei satului este industria prelucrătoare, prezentată, în deosebi, de obiectivele industriei alimentare specializate în cultură, prelucrarea primară și păstrarea producției prime agricole, în special, fabrica de vinuri ” Vinăria din vale”, care produce vinuri de calitate și deține o linie de îmbuteliere a vinului.  Alte îndeletniciri a micilor producători locali sunt creșterea legumelor, fructelor, a ovinelor și caprinelor.

Ciobănitul este o tradiție veche de secole, care se păstrează pînă în zilele de astăzi. Sunt familii de ciobani care și-au dezvoltat afacerile, accesând proiecte europene pentru a produce cavurmala (cârnaț de oaie) sau brânza de oi în condiții europene.

Localitatea este cunoscută și datorită meșterului popular „Zaporojan Dumitru”, care prelucrează pieile de oi, confecționează pieptare, bundite tradiționale, botoșei, huse pentru mașini. Este recunoscută și prin atelierul gastronomiei „La Tanti Mașa” care face cus-cus, după o rețetă veche a bunicilor, produce diferite dulcețuri, sucuri, socată din flori de soc, flori de salcâm, ardei iute, măceș și altele.      

În Slobozia Mare au dezvoltate mai multe servicii turistice, cu ar fi plimbările cu caii la SRL „Potcoava verde”, degustare și procurare de vinuri nobile la „Vinaria din Vale” și  „Domeniile Pana”, cazare la pensiunea turistică ” La tanti Mașa”, drumeții în „Rezervația științifică Prutul de Jos” ,  vizitarea lacului Beleu și plimbări cu barca pe lac, vizitarea Muzeului de istorie și etnografie și a muzeului” Mama Catita Pana”… Slobozia Mare este renumită prin colectivul folcloric de bărbați „Mocănașii”, care sunt incluși în patrimoniul cultural Imaterial UNESCO, cu colindatul în ceată bărbătească.

Colectivul artistic de dansatori „Vatra Horelor”, cu minunata „Horă de la Slobozia Mare” a obținut certificatul de drept de autor de proprietate intelectuală asupra dansului de la SLobozia Mare și deține numeroase premii, trofee naționale și internaționale.

În localitate a fost construită o piață agroalimentară, regională și transfrontalieră „Poarta Belșugului, în stil rustic, care are o hală mare conectată la utilități pentru vânzarea produselor lactate și din carne.

În piață sînt construite 10 căsuțe rustice în stil tradițional pentru comercializarea produselor locale.

Slobozia Mare este o localitate turistică, așa cum este așezată într-o zonă foarte frumoasă.

În 2016 satul s-a înfrățit cu Florești din județul Cluj, România, care este cea mai mare localitate sătească cu 30.000 populație. În timp au fost construite relații culturale bine organizate.        

Realizări importante din comunitate:

-Construcția și renovarea sistemului de apeduct de 40 km în localitate, cu instalarea a 5 turnuri de apă noi, cu suportul partenerilor de dezvoltare: Guvernul Elveției, în cadrul proiectului MiDL și a Programului Comunitatea Mea, USAID, Consiliului local, Diasporei;

-Modernizarea pieței agroalimentare, regionale și transfrontaliere, cu suportul proiectului MiDL, PNUD,  DAR1+3,  Guvernul R.Moldova, Consiliul local, Consiliul raional, Diaspora;

-Renovarea trotuarelor și a unor porțiuni de drum, cu suportul bugetului local, fondul rutier;

-Reparația capitală a străzii Nuferilor, drumul de acces către lacul Beleu și Rezervația naturală „Prutul de Jos”, cu suportul proiectului EU4 Moldova Regiuni Cheie Cahul și Ungheni, PNUD. 

 Domeniile viitoare de interes pentru comunitate…

Cu toate că s-au implementat multe proiecte frumoase și necesare, în localitate încă mai este nevoie de anumite servicii, cum ar fi:

  • construcția, reparația drumurilor și trotuarelor;
  • extinderea și modernizarea iluminatului public;
  • Conservarea energiei termice a clădirilor publice ( gimnaziul „Alecu Mare”, ,grădinița nr.1, „Miorița”,  primăria, Palatul Culturii);
  • Construcția rețelei de canalizare;
  • instalarea panourilor fotovoltaice la instituțiile publice pentru reducerea consumului de energie.

Despre importanța Rețelei femeilor din cadrul CALM…

Rețeaua femeilor CALM este foarte necesară, deoarece echilibrul oricărei activități vine din partea femeilor CALM, joacă un rol de negociator și supraveghetor al Legislației R.Moldova pentru buna activitate a APL.

Despre femeia primară…

Femeia primară este nucleul unei localități, toți se adună în jurul ei pentru a fi rezolvate diferite probleme, este catalizatoarea societății.

Motto-ul de care se ghidează Valentina Carastan este:  :Înfruntă greutățile și cucerește culmile!”

Despre planurile de viitor…

Valentina Carastan își dorește ca satul să fie plin de copii, de multă agitație, de multe activități, să existe multă viață și PACE! „Îmi doresc să transform satul Slobozia Mare într-o localitate modernă, europeană, turistică, cu servicii de calitate!

Imprimare