Localitatea Chișcăreni din raionul Sângerei prosperă pe bani europeni. Oamenii nu așteaptă cu răsuflarea întretăiată bani din bugetul de stat, căci știu că oricum vor fi prea puțini pentru a le acoperi nevoile și pentru a le face viața mai frumoasă.

Pe parcursul anilor, au creat 15 organizații neguvernamentale la mai puțin de 5.000 de locuitori și atrag fonduri europene în localitatea lor. Primul lor pas a fost să scrie pe hârtie de ce au nevoie. 

Datorită proiectelor, au apă curentă în case, canalizare, au reparat mai multe drumuri, au renovat școala, grădinița, biblioteca etc., fiind astfel create și locuri de muncă. Aprecierile nu s-au lăsat mult timp așteptate. Liceul din Chișcăreni a fost, de exemplu, prima instituție din R. Moldova care a obținut căldură de la o instalație termică ce funcționează pe bază de biomasă.

Un alt proiect apreciat a fost instalarea pe acoperișul grădiniței a panourilor solare, în cadrul proiectului „Energie curată pentru copii sănătoși”. Acesta a fost desemnat „Cel mai bun proiect de energie solară fotovoltaică, în cadrul Galei Moldova EcoEnergetică, de anul trecut. În sat a mai fost amenajat un loc de agrement pentru tineri și copii. Pentru a promova sportul, la școală este o parcare pentru biciclete, au fost deschise centre multimedia, unde sătenii vin să stea de vorbă cu rudele de peste hotare, elevii să-și pregătească temele sau pur și simplu să se relaxeze navigând pe internet. 

Șase localități și-au unit eforturile

Cel mai recent proiect de care vor beneficia 15.000 de locuitori din Chișcăreni, Ciuciuieni, Coșcodeni, Dumbrăvița, Iezărenii Vechi și Tăura Veche, este cel de evacuare a deșeurilor, întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor, deservirea reţelelor de apă şi de canalizare, precum și a reţelelor electrice.

Primăriile din aceste șase localități și-au unit eforturile pentru a rezolva mai ușor problemele de deservire comunală. Astfel, a fost creată întreprinderea municipală „Servcom–Chișcăreni. „Experiența europeană demonstrează că crearea unor servicii publice locale în localități mai mici de 5.000 de locuitori este foarte costisitoare și dificilă.

Soluția constă în unirea eforturilor mai multor primării mici pentru a crea și a presta în comun servicii publice locale”, a declarat Iurie Chiorescu, consilier principal de stat.  „Cea mai mare provocare pentru fiecare primar din R. Moldova este asigurarea unor servicii de calitate pentru cetăţeni. Cooperarea intercomunitară este o nouă tendinţă, care vine ca un colac de salvare pentru primării. Pentru moment, am creat o entitate juridică, avem tehnica necesară pentru prestarea unor astfel de servicii, însă trebuie să depunem eforturi pentru educarea populaţiei, să convingem lumea că trebuie să aprecieze ceea ce se face”, a spus Silvia Ţurcanu, primar de Chişcăreni. 

La eveniment a fost vernisată o expoziţie de obiecte realizate din deşeuri reciclabile, iar mai mulţi locuitori au participat la ateliere de confecţionare a unor astfel de lucrări. Tot pentru educarea populaţiei, tinerii din cele şase sate au organizat un flash-mob, prin care au îndemnat consătenii să aibă grijă de localităţile lor. 

Fondarea serviciului intercomunitar Chișcăreni este unul din cele 10 proiecte de cooperare intercomunitară implementate în mai multe raioane din Republica Moldova. Valoarea totală a granturilor oferite este de 1 milion de dolari SUA. Beneficiari ai proiectului sunt peste 120.000 de  cetăţeni din 40 de localităţi din R. Moldova.

100.000 de dolari, doar vârful aisbergului

Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) a oferit suportul metodologic pentru crearea întreprinderii de prestare a serviciilor comunale „Servcom–Chișcăreni”, precum şi un grant de 100.000 de dolari americani pentru procurarea utilajului și a echipamentelor necesare – un tractor multifuncțional, echipament de profilare a drumurilor, remorcă, tomberoane pentru gospodării casnice și instituțiile publice.

Imprimare