Primara de Ciuciuieni, Sângerei, Violeta Vitu, a fost nespus de bucuroasă să afle că localitatea sa a devenit beneficiară a proiectului „Hărți pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova”, implementat de către Agenția de Cartografiere a Norvegiei Statens Kartkverket, în cooperare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova și Agenția Relații Funciare și Cadastru. „Le mulțumesc din suflet tuturor celor care au contribuit ca primăria noastră mică să intre în posesia acestei tehnici performante. Este un cadou binevenit și un instrument foarte bun de lucru, mai ales că hărțile noastre în formă analogică erau deja învechite, iar calculator nici nu aveam. Suntem nespus de recunoscători pentru acest dar compus din imprimantă color, calculator  performant și setul de hărți.”

Primara, împreună cu specialistul în reglementarea proprietății funciare din Ciuciuieni au participat și la cursurile de instruire organizate în cadrul proiectului.  „Astfel am învățat mai multe exerciții necesare în procesul de lucru, am obținut experiență de la alți primari, dar am avut și tot suportul unor formatori de talie europeană. Acum ne este foarte ușor să activăm, deschidem computerul și avem acces la Cadastru și alte portaluri informaționale. „

 Violeta Vitu își exprimă speranța că în viitorul apropiat va fi realizat programul guvernamental ce prevede înregistrarea și evaluarea funciară. „Aceste procese ne vor permite să ne cunoaștem teritoriile și hotarele acestora, să nu mai confunde agenții economici terenurile lor cu proprietatea publică, deoarece an de an ară din pășuni, bunuri din domeniul public și noi înregistrăm pierderi enorme, deja nici vitele nu mai au unde să pască. Vom avea posibilitatea să dăm în folosință acest teren și astfel vom avea un venit adăugător pentru localitate.”

Aleasa locală constată că tehnica primită în dar este necesară și pentru planificarea amenajării teritoriului. „Până în prezent, planificarea utilizării fondului funciar disponibil era un exercițiu destul de anevoios, acum însă, utilizând această tehnică și accesând prin servicii de rețea mai multe baze de date de la nivel central, obținem datele necesare pentru activitatea cotidiană.”

Localitatea Ciuciuieni nu dispune de date, planuri și hărți tematice cu privire la amplasarea și caracteristicile obiectelor de infrastructură aferente serviciilor comunale, motiv pentru care APL nu puteau să realizeze o analiză complexă și să prioritizeze investițiile publice și private în aceste servicii de utilitate publică.  Lipsa documentației de urbanism și amenajare a teritoriului, de asemenea, este o provocare pentru o planificare corectă a dezvoltării durabile a localității. „Pentru elaborarea și aprobarea acestor documente de planificare spațială la fel, sunt necesare, hărți tematice actualizate din diverse domenii. Acest dar primit de la poporul norvegian ne dă șansa să inițiem chiar noi aceste planuri digitale pentru obiectele de infrastructură.”

Violeta Vitu a apreciat faptul că a avut posibilitatea să participe la cursurile de instruire, dar crede că au fost prea puține ore dedicate acestui subiect important. „Cu cât mai mult timp acordăm studiului, cu atât cunoaștem mai multe. Lumea nu stă pe loc, ea se dezvoltă, iată de ce ne dorim și noi o dezvoltare continuă în acest domeniu, în cadrul unui viitor Centru de Asistență, Instruire și Expertiză, creat de CALM”, a conchis aleasa locală.

 

Imprimare