Noul sistem de finanțare a primăriilor va permite localităților din Moldova să se dezvolte mai dinamic, în interesul oamenilor, este opinia mai multor primari moldoveni care au participat la seminarele de instruire privind aplicarea noului sistem de formare a bugetelor locale.

Echipe mobile de experți, constituite din reprezentanţi ai Cancelariei de Stat și Ministerului Finanţelor se deplasează în fiecare raion din ţără pentru a explica noua modalitate de calculare a transferurilor generale și speciale, raporturile bugetare dintre autorităţile centrale şi cele locale, şi alte aspecte de interes pentru primari. Aceste întruniri sunt sprijinte de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Entitatea ONU pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Congresul Autorităților Locale din Moldova.

Noul sistem de finanțare a primăriilor stabilește o relație bugetară directă dintre centru și primării, prevede formule echitabile de transferuri generale, calculate după populație, capacitate fiscală și suprafața localităților. Competențele naționale, așa cum sunt educația sau prestațiile sociale, sunt finanțate prin transferuri speciale fixe. Sistemul permite satelor și comunelor să păstreze banii colectați din impozite și taxe locale și să dispună de acești bani după necesități, încurajând astfel primarii să promoveze creșterea bazei fiscale și disciplina fiscală în localități. Legea finanțelor locale a fost modificată în două din trei lecturi în iulie 2013; examinarea legii în lectură finală este planificată pentru sesiunea de toamnă-iarnă a Legislativului, care începe la 26 septembrie.

Primarul comunei Sărata Galbenă, Ștefan Vlas, are planuri mari pentru comuna sa de aproape 6.000 de locuitori după implementarea reformei. Odată cu sporirea veniturilor proprii, primăria comunei Sărata Galbenă va putea accesa credite și fonduri de dezvoltare pentru proiecte de infrastructură, în primul rând pentru extinderea rețelei de aprovizionare cu apă și canalizare, și construcția a 3 kilometri de drum. Aștept reforma asta de 10 ani. Nu trebuie să ne temem de reformă – ea ne permite să colectăm mai bine impozitele și taxele locale, ceea ce ne oferă mai multă autonomie financiară. Iar mai multe venituri în bugetul local înseamnă mai multe proiecte investiționale și de dezvoltare în localitate, spune Ștefan Vlas.

Congresul Autorităților Locale din Moldova, care întrunește mai bine de 500 de primari din toată țara, este unul din susținătorii reformei. Fără acestă reformă, fără descentralizarea fiscală, nu poate avea succes nici reforma de descentralizare. Cheia schimbării și reformei administrației publice locale sunt finanțele publice locale, spune directorul executiv CALM, Viorel Furdui.

Noul sistem de finanţare a APL este introdus în conformitate cu prevederile Programului de guvernare, a Strategiei Moldova 2020, şi a Strategiei naţionale de descentralizare, adoptate de Parlamentul Republicii Moldova. Reforma de descentralizare urmăreşte dezvoltarea echilibrată şi durabilă a tuturor localităţilor Republicii Moldova, consolidarea capacităţilor şi sporirea autonomiei locale, şi participarea mai largă a cetăţenilor la viaţa comunităţii.

Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată este realizat de catre Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entitatea ONU pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), cu susținerea financiară a Guvernelor Danemarcei și Suediei.

 

Imprimare