Achiziţii publice on-line şi energie de la baterii solare. Sunt câteva dintre inovaţiile implementate în satele moldoveneşti. Cele mai bune proiecte de modernizare a localităţilor rurale au fost premiate în cadrul unei ceremonii.
De mai bine de un an, sătenii din  Larga, raionul Briceni au păşit într-o nouă eră informaţională. Toate şedinţele consilierilor pot fi urmărite on-line, iar achiziţiile publice nu mai au loc departe de ochii localnicilor. Asta după ce, primarul a câştigat un proiect finanţat de PNUD şi a deschis un site pentru localitate.

Radu Urechean, primar satul Larga, Briceni: «Consilierii locali nu trebuie să aibă ce ascunde de populaţie şi orice lipsă de informaţie generează minciuni».

Inovaţia nu i-a lăsat indiferenţi pe localnici, astfel că cel puţin 600 de săteni urmăresc de la calculatoarele de acasă cum se împart bunurile publice. Primarul însă spune că nu se va opri aici.

Radu Urechean, primar satul Larga, Briceni: «Însă vreau sa fac încă dezbateri publice pe Skype, ori link, asta în anul viitor».

Tot din finanţări străine, la o grădiniţă din raionul Sângerei au fost instalate panouri solare. Deocamdată, energia soarelui asigură doar o parte din consumul de energie electrică şi apă caldă, însă autorităţile spun că au scăpat de povara plăţilor exorbitante.

Silvia Ţurcanu, primar Chişcăreni, Sângerei: «Dacă noi cheltuiam în jur de 50 de mii pentru plata energiei electrice, acum cheltuim a treia parte din bani».

Cele mai reuşite proiecte au fost premiate astăzi în cadrul unei ceremonii oficiale. Unele inovaţii i-au entuziasmat până şi pe emisarii europeni.

Alfonso Zardi, şef departament, Consiliul Europei: «Acest exemplu este unul dintre cele mai bune şi poate fi răspîndit în Europa. Este un sătuc mic in Moldova unde sunt puţini locuitori, resurse modeste, dar are un primar foarte inovativ».

Până acum, peste 70 de proiecte de succes din satele moldoveneşti au devenit subiectul unor filme documentare.

Imprimare